Vier bedrijven strijden om de Made in Holland Award

Machinefabriek Boessenkool, PillenGroup, Romias en Exner Ingenieursbureau zijn genomineerd voor de Made in Holland Award. De jury’s van de ESEF Awards en de TechniShow Innovatie Awards hebben beide twee inzendingen voorgedragen om mee te dingen naar de Made in Holland Award 2016. De award is in het leven geroepen om prestaties van Nederland als (maak)industrieland in de schijnwerpers te zetten. 

Machinefabriek Boessenkool uit Almelo dingt mee met de Drone4Agro en de PillenGroup (PillenProducts) uit Lichtenvoorde met het HeatFun Comfortpanel, deze genomineerden zijn beide ESEF-deelnemers. Uit de inzendingen voor de TechniShow Innovatie Award heeft de jury Romias uit Enter met Romias-MI en Exner Ingenieursbureau uit Druten met het Instant Robot Programming system geselecteerd.  

Criteria
Bij het beoordelen van de inzendingen heeft de jury met name gekeken naar de ondernemersdrive, de promotiewaarde van het product voor Nederland en het export- en businesspotentieel. 

Romias - Romias-MI

romias

Met de robotbesturing Romias-MI zet Romias een volgende stap om het gebruikersgemak bij het werken met robots te verbeteren. Het spreekt de jury aan dat er een oplossing aangeboden wordt voor het oplossen van simpele storingen bij complexe robotcellen. Dit zal de effectiviteit van het robotsysteem verbeteren. Ook het zelflerend vermogen en de ingebouwde intelligentie is opmerkelijk. Dit zal de taak van operators vereenvoudigen.exner

Exner Ingenieurstechniek - Automatisch robotprogrammeersysteem

De inzending van Exner is door de jury genomineerd, omdat het automatische robotprogrammeersysteem volgens de jury onderscheidend is en bovendien goed inzetbaar voor de automatisering van enkelstuksfabricage. Zeker in de staalbouw is automatisering een stevige opgave. Het systeem biedt hiervoor oplossingen: de combinatie van scannen met een lasercamera en vervolgens het genereren van een programma voor de robot is vernieuwend.


Machinefabriek Boessenkool BV - Drone4Agro

Met 150 kg draagvermogen en een actieradius van 45 minuten, kan de Drone4Agro ruim 2 hectare in vooraf ingestelde patronen onbemand gewassen besproeien. De Drone4Agro wordt GPS gestuurd en biedt mogelijkheid voor koppeling van vision systemen. Elektriciteit en vloeistof kunnen onbemand geladen worden. De jury vindt een dronetoepassing op dit formaat zeker uniek en het zou wel eens de toekomstige manier van gewasbesproeiing kunnen worden. Mede vanwege het autonome karakter levert inzet niet alleen een forse kostenbesparing op, maar neemt het ook saai werk over. Pluspunt van het systeem is ook dat er ten opzichte van besproeiing met een tractor geen grondverdichting plaats vindt.

 

Pillen Products BV - Heatfun Comfortpanel

heatfunDe Heatfun Comfortpanel is een compacte unit waarin infraroodverwarming, LED verlichting en akoestiek in één systeem zijn geïntegreerd. De comfortpanelen zijn ontwikkeld om het klimaat op de individuele werkplek te verhogen, zonder dat bouwkundige aanpassingen nodig zijn. Dat zorgt voor een individueel regelbare temperatuur en hogere lichtintensiteit op de werkplek. De stofbespanning om de panelen zorgt tevens voor een demping van het omgevingsgeluid. De jury zag aanvankelijk het ontbreken van de mogelijkheid tot koelen in de zomer als een beperking, maar is zich ook bewust van de hogere installatiekosten die dat met zich mee zou brengen. Juist de eenvoud van het systeem en het feit dat het daardoor overal inzetbaar is, is volgens de jury het sterke punt. Dat de ontwikkelaars 3 functionaliteiten in één integraal systeem hebben geïntegreerd is uniek en heeft zeker een hoge marktpotentie.