VNU

Mediacontacten

Persvoorlichter
T: 030 295 2702 
E: Persvoorlichting

Laat persberichten automatisch naar uw e-mailadres verzenden.
Aanmelden

Veelgestelde vragen door exposanten over pers 

Volg ons via twitter Volg ons via Twitter
Abonneer je op de RSS feed Abonneer u op de RSS nieuws-feed


 

Techni-Show heeft wereldprimeur met intelligente robotcel in werking

Het gaat om de Smartcell. Een intelligente robotcel voor verspaning die ervoor moet zorgen dat een bedrijf gemiddeld per spiluur van een machine de personele bezetting met 60 tot 80 procent kan reduceren. Volledige automatisering van klein serie en enkelstuks repeatproductie, wordt mogelijk omdat alle handelingen van een operatorvolledig automatisch gaan. Techni-Show heeft de wereldprimeur. De cel staat van 13 tot en met 16 maart 2012 op de beursvloer van Jaarbeurs Utrecht  te draaien.

Bram de Koning, directeur van automatiseerder Cellro in Veenendaal en initiatiefnemer van de Smartcell: “We hebben onze samenwerkingspartners gevraagd of ze samen met ons hun kennis en kunde willen inzetten om deze innovatie te realiseren.” De directeur vertelt zijn verhaal zo bevlogen en vol met passie, dat iedereen enthousiast zou worden over deze robotcel. Met een schrijnend tekort aan jonge, geschoolde arbeidskrachten in het vooruitzicht, is dit wel een hele mooie boodschap.

Totaaloplossing voor het verspaningsproces
“Het is veel meer dan een machine. Er zit een visie achter”, aldus De Koning. “De Smartcell is het resultaat van een intensieve samenwerking met Fanuc Robotics, Schunk, Siemens, Sandvik, Renishaw en Grob. Dat is best uniek. Ieder heeft zijn specialistische kennis ingebracht om te komen tot deze gezamenlijke innovatie. Het heeft wat voeten in aarde gehad. Ik vind dat wij als industrie medeverantwoording moeten nemen om te innoveren. Als we dat namelijk niet doen, dan zijn we zelf de dupe ervan. Ook al kost het op korte termijn veel. Op lange termijn heeft iedereen hier iets aan. Het kostte ons ongeveer drie jaar om de automatische productiecel te maken.“

Productiecel met knowhow
De verwachting is dat de cel eind dit jaar of begin volgend jaar verkoop klaar is. “En het is niet zo dat we dan meteen in grote getalen kunnen leveren maar dat is ook nooit de intentie geweest”, aldus De Koning. “De bedoeling is om een innovatieve en hoogwaardige oplossing te vinden voor een probleem dat in de toekomst alleen maar erger wordt, namelijk het tekort aan geschoold technisch personeel. Veel van de benodigde intelligentie, kennis en knowhow zit al in de productiecel. De vakman hoeft alleen te leren hoe hij ermee om moet gaan. Dat leren wij hem tijdens een intensieve training. Eigenlijk kun je het vergelijken met een drukkerij. De werknemer stelt het in en drukt op de knop en de machine drukt, knipt en bundelt alles.”

Wat de machine doet…
Terugkerende orders worden in seriegroottes van 1 tot 250 stuks efficiënt geautomatiseerd. De Smartcell richt zichzelf geheel automatisch in voor ieder product. Hij spant zelf de producten op en bewerkt deze van alle zijden. Ook de controle, reiniging en afvoer van de producten is volledig geautomatiseerd. Nadat een opdracht gereed is, pakt de robot automatisch de volgende opdracht op. De Smartcell is eigenlijk een compleet zelfstandig opererende minifabriek die onder toezicht van één enkele programmeur in de dagdienst 24 uur, zeven dagen per week draait.

Belangrijkste markt
“Nederland is nog steeds onze belangrijkste markt en de Techni-Show is de plek om de Smartcell draaiend te introduceren. Onze deelname aan de beurs is geslaagd wanneer mensen onze visie delen. En dat ze begrijpen wat we met de Smartcell op de lange termijn willen bereiken.”
Bram de Koning is op de beurs aanwezig om zijn visie toe te lichten.

Over Techni-Show
Techni-Show is de grootste beurs voor industriële productietechnieken, verwerking en bewerking van metalen, kunststoffen, toebehoren en hulpmiddelen binnen de Benelux. Exposanten tonen van 13 tot en met 16 maart 2012 hun nieuwste producten en diensten op dit vlak in de Jaarbeurs Utrecht. Gelijktijdig met Techni-Show vindt de toeleveringsbeurs ESEF plaats. Volg Techni-Show 2012 ook op Twitter via #technishow.

.-.-.-.-.-.-.