5 april 2018 - 4 min leestijd

Betrouwbaar spannen met Haimer Safe-Lock

Het Haimer Safe-Lock uittrekbeveiligingssysteem zorgt voor betrouwbaar spannen van het snijgereedschap. De borgrillen in de gereedschapshouder passen perfect in de spiraalvormige groeven op de schacht van het snijgereedschap. Daardoor worden wrijvingskrachten en een positieve vergrendeling gevormd en wordt voorkomen dat het snijgereedschap uit de gereedschapshouder trekt. Bovendien verhoogt het de productiviteit door snellere toegestane snelheden en een langere standtijd.

Volgens Haimer is Safe-Lock inmiddels de nieuwe standaard geworden op het gebied van gereedschapshouders voor freesbewerkingen. Een groot aantal licentiepartners zoals Walter, Widia, Sandvik Coromant, Seco Tools, Sumitomo, Kennametal, Helical, Iscar, Ingersoll, Emuge Franken, Data Flute, Niagara, OSG en Mapal bieden snijgereedschappen aan met de Safe-Lock schacht. Bovendien is de porteufeuille van Safe-Lock gereedschaphouders met krimphouders, spantang- en hydraulische houders de laatste jaren veel groter geworden. Andreas Haimer, Managing Director van Haimer GmbH, legt uit: “We zijn er trots op dat ons Safe-Lock uittrekbeveiligingssysteem zichzelf heeft bewezen als de nieuwe standaard in de zware en ruwe freesindustriegebieden, zoals trochoïdaal frezen. We zijn daarom erg blij met onze licentiepartners, die helpen bij het uitbreiden van de Safe-Lock-portfolio en deze beschikbaar maken voor meer eindgebruikers. “

 

Lucht- en ruimtevaartindustrie

Safe-Lock is ontstaan uit de vereisten van zware verspaning, wat een dagelijkse uitdaging vormt in de ruimtevaart- en energieproducerende industrie. Innovatieve materialen zoals verschillende titaniumlegeringen zijn niet alleen licht, maar ook erg stijf, corrosiebestendig en moeilijk te bewerken. Dit betreft niet alleen de machineconcepten en -processen, maar ook de snijgereedschappen en gereedschapshouders die worden gebruikt. Om het verspanen van deze legeringen zowel economisch als kwalitatief te optimaliseren en om hoge verspaningssnelheden te bereiken, worden hoge koppels en voedingssnelheden met lage omw/min gekozen. Maar tijdens deze krachtige snijbewerking (HPC) treden hoge trekkrachten op. In combinatie met hoge snijkrachten en agressieve voedingssnelheden bestaat het risico dat het snijgereedschap zich uit de houder laat trekken. Safe-Lock voorkomt dit en wordt nu veel in de luchtvaartindustrie toegepast. Alexander Steurer, Senior Manager NC – Programmeren van statorcomponenten bij MTU Aero Engines in München, legt de beslissing uit om het Haimer-systeem te gebruiken: “Door de introductie van Safe-Lock en de krimptechnologie van Haimer kunnen we de procesbetrouwbaarheid garanderen, zelfs met frezen van uitdagende materialen op hoge temperatuur. Dit is een eerste vereiste voor een soepele bewerking tijdens de productie van frames en gietstukken, gezien onze hoge mate van automatisering. “De combinatie van uittrekbeveiliging en de hoogste concentriciteit van het Safe-Lock-systeem leidt tot minimale trillingen en als gevolg daarvan een stabiel bewerkingsproces. Door de toegenomen snijdieptes en -voedingen kunnen de verspaningssnelheden aanzienlijk worden verhoogd. En dankzij de hoge rondloopnauwkeurigheid van Haimer-krimphouders, is de standtijd met 50% verbeterd.

De voordelen van een rondloop van minder dan drie micrometer, die het symmetrische Safe-Lock-ontwerp biedt, in combinatie met een optimale balans en de mogelijkheid voor gemakkelijke lengte-instelling, waren belangrijke redenen voor MTU om over te schakelen naar het Haimer-systeem in plaats van verder te gaan met het gebruik van Whistle Notch of Weldon gereedschaphouders. Hoewel deze andere systemen in feite het uittrekken van het gereedschap verhinderen, zijn beide asymmetrisch van ontwerp, waardoor ze onvoldoende rondloop- en balanceernauwkeurigheid bieden.

 

High Speed Cutting

Safe-Lock wordt is goed inzetbaar bij HSC-bewerking met high-helix vingerfrezen en in trochoïdaal frezen. Tijdens trochoïdale freesbewerkingen, waarbij de snijsnelheid en de axiale snijdiepte worden verhoogd, wordt de productiviteit aanzienlijk verbeterd. Aldus worden bewerkingen drie keer sneller uitgevoerd met diepere diepten pf-sneden, zelfs als het gaat om harde en moeilijk te bewerken materialen. Dit verhoogt echter het gevaar van het uittrekken van het snijgereedschap. Hoewel alleen een dunne chip meestal wordt verwijderd tijdens trochoïdale freesbewerkingen, wordt de gehele lengte van de snijkant tijdens het proces gebruikt. Dit resulteert in hogere axiale krachten die de gebruiker dwingen aandacht te schenken aan veilig spannen van het snijgereedschap. Ook op dit vlak biedt Safe-Lock uitkomst.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden