Genomineerden TechniShow Innovation Awards bekend - Technishow

Genomineerden TechniShow Innovation Awards bekend

De jury van de TechniShow Innovation Awards heeft uit 26 inzendingen (Innovators) in totaal vijftien innovaties genomineerd in de twee categorieën: ‘New Tech’ en ‘Dutch Tech’. De inzendingen representeren de laatste trends in de maakindustrie: digitalisering, automatisering, procesoptimalisatie en oplossingen om efficiënter te produceren.

“De verwachting voorafgaand aan de jurering was dat veel inzendingen te maken zouden hebben met innovaties in het voor-en natraject van het bewerkingsproces. Een groot aantal innovaties richt zich ook inderdaad op het voor- en natraject. Denk aan online platformen, slimme manieren van opspannen, automatisering voor onbemand produceren, slimme zelfrijdende voertuigen voor de interne logistiek en ga zo maar door. Daarnaast waren er ook innovaties die het productieproces bewaken en zorgen voor meer output”, aldus de jury. De inzendingen zijn beoordeeld op zes punten: De mate waarin de innovatie bijdraagt aan slimmer en sneller ondernemen (Smart Industry), de economische impact van de innovatie, de commercieel toegevoegde waarde, de maatschappelijke impact, de mate waarin de innovatie echt nieuw en uniek is en de kwaliteit van de aangeleverde informatie. Al met al stond de jury voor een lastige keuze. Na lang wikken en wegen zijn vijftien innovaties genomineerd. Tien innovaties maken kans op de New Tech Award en vijf inzendingen dingen mee naar de Dutch Tech Award.

New Tech

De genomineerden voor de New Tech Award zijn in alfabetische volgorde:

BMO Automation 
heeft met de Smart Centric E-Clamp een intelligente centrische, automatisch instelbare machineklem ontwikkeld voor het klemmen van meerdere productformaten in één continu proces. De SCE verlaagt de drempel tot automatiseren en maakt High Mix-High Volume belading bereikbaar.

GF Machining Solutions 
is dankzij de ISPS Spark Track genomineerd voor de New Tech Award. Spark Track meet, analyseert en bewaakt in real-time de vonkoverslag in het draadvonkproces met een dynamische electrode. Hierdoor wordt draadbreuk voorkomen en ontstaat er een betrouwbaar en nauwkeurig proces.

LVD Company 
maakt indruk met de Dyna-Cell met Easy-Form Laser. Dyna-Cell is een gerobotiseerde buigcel die sinds kort uitgerust kan worden met het adaptieve hoekmeetsysteem Easy-Form Laser van LVD. Dankzij de gepatenteerde grijper kan de cel met één grijper een grote variatie aan stukken buigen.

Metal Heaven 
heeft als innovatie Rhodium24 ingezonden. Met deze oplossing kan het offerte- en calculatieproces geautomatiseerd worden. De applicatie kan eventueel in de cloud worden gebruikt. Dankzij de intelligente vorm- en bewerkingsherkenning kan Rhodium24 snel en effectief calculeren.

Mitsubishi Electric Europe 
heeft de GX-F lasersnijmachine met kunstmatige intelligentie (AI) als innovatie ingestuurd. Door toepassing van optische en akoestische sensoren kan de lasersnijmachine onbemand en autonoom betrouwbaar snijden.

RoboJob 
heeft met de Tower Advanced een automatiseringsoplossing in handen waarmee enkelstuks en series door elkaar geproduceerd kunnen worden. Dit wordt mogelijk door het uitwisselen van pallets, maar ook door het uitwisselen van spanmiddelen.

Romias Robotics 
kan met OTTO Motors Fleetmanager snel een flexibele logistiek realiseren met behulp van SDV’s (Self Driving Vehicles). Fleetmanager is een softwareplatform dat real-time de interne logistiek regelt.

Trumpf 
heeft met Active Speed Control een sensor ontwikkeld die rechtstreeks door de nozzle van de lasersnijmachine in de lasersnede kijkt. De innovatie controleert deze in real-time en regelt zelfstandig de voedingssnelheid van de lasersnijmachine. Dit resulteert in een hogere productiviteit.

Tuwi 
komt met de nieuwe k-lijn plaatwalsen van MG naar TechniShow en heeft deze dankzij de voordelen van vier rollen als innovatie ingestuurd. Met de vier rollen is het mogelijk om de rechte stukken aan de uiteinden van de plaat bij cilindrische producten tot een minimum te beperken.

Valk Welding 
kan met de Arc-Eye Adaptive lasercamera voor lasrobots niet alleen de lasnaad volgen, maar nu ook de naadvorm herkennen en het programma van de robot automatisch hierop aanpassen. Hierdoor ontstaat een intelligente machine die zelf problemen detecteert en oplost.

Dutch Tech

De genomineerden voor de Dutch Tech Award zijn in alfabetische volgorde:

Cellro 
laat met de Xcelerate X20|R-C2|6S een universele oplossing zien waarmee producten geautomatiseerd aan zes zijden compleet bewerkt kunnen worden.

ConstruSteel 
kan met Advanced Scribing for Tekla bij staalbouwers de volgende stap realiseren in efficiëntie. De software zorgt vanuit het 3D CAD-model voor het geautomatiseerd markeren en graveren van stalen profielen en platen. CNC-machines die de markeringen aanbrengen worden direct aangestuurd door deze oplossing.

Kumatech 
introduceert drie verschillende, betaalbare AGV-voertuigen met een bijzonder vloernavigatiesysteem. Het vloernavigatiesysteem maakt foto’s van de vloer en hier navigeert de AVG op. Daarmee is de AGV direct in gebruik te nemen, zonder continue WIFI, Lidar scanners of aanpassingen aan gebouwen.

Q-Fin 
kan metalen plaatmateriaal voorzien van een mooie richtingloze oppervlaktefinish en egale afronding, dankzij de nieuwe F600 SP4 finish-machine. De combinatie van een planetair borstelsysteem met vier linksom- en rechtsom draaiende koppen die tevens oscilleren, zorgen hiervoor.

Slimmer werken groeit, 3D-printen ontbreekt

De jury ziet al geruime tijd dat de maakindustrie steeds meer inzet op slimmer en efficiënter werken. Daardoor komen innovaties steeds dichter bij elkaar te liggen. “Bij voorgaande Awards zaten er altijd wel een paar innovaties tussen die er echt meteen uitsprongen. Dat was dit jaar niet meteen het geval, waardoor het moeilijker was om de inzendingen met elkaar te vergelijken en te beoordelen”, aldus de jury.

Ten opzichte van 2018 is te zien dat nieuwe innovaties weer meer gericht zijn op procesoptimalisatie, dat deels te koppelen is aan de Smart Industry transitie. De ingezonden innovaties zijn allemaal praktische oplossingen die vandaag de dag al toegepast kunnen worden in de maakindustrie. Opvallend dit jaar is dat geen enkele inzending te maken had met een vorm van 3D-printen. Dat is enigszins vreemd, omdat 3D-printen wel wordt gezien als één van de disruptieve productietechnieken voor de toekomst.

Prijsuitreiking

De winnaars van de twee Awards worden op 4 maart bekendgemaakt tijdens de Avond van de Maakindustrie. Alle innovators, genomineerden en winnaars presenteren van 17 tot en met 20 maart op TechniShow 2020 hun innovaties.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden

Sprekers