27 maart 2020 - 2 min leestijd

‘Alle hens aan dek voor maakindustrie’

De negatieve gevolgen van de coronacrisis nemen toe voor het bedrijfsleven. Eerdere vooruitzichten en groeiramingen voor 2020 zullen niet uitkomen. ‘Het is alle hens aan dek’, volgens ING.

Een belangrijke reden volgens ING is de sterke internationalisatie van de industrie en de toeleverketens. Hierdoor heeft de maakindustrie in de eerste plaats last van gevolgschade door vertraging in de toelevering van grondstoffen en halffabricaten. Dit verstoort direct de productie omdat veel bedrijven in de industrie werken met just-in-time-delivery en beperkte voorraden hebben. De elektronica-, machine- en auto-industrie zijn het meest afhankelijk van de input uit China, Zuid-Korea en Italië en daardoor kwetsbaar voor verstoring.

 

Dalende vraag

De productie wordt ook beïnvloed door een wereldwijd dalende vraag. Dit heeft direct gevolgen voor Nederlandse toeleveranciers die industriële en hightechproducten toeleveren. Voor de coronacrisis speelden er al andere factoren een rol waardoor de vraag afnam. In de automotive bijvoorbeeld, nam de vraag sterk af door onzekerheid rondom E-mobiliteit. Volkswagen bijvoorbeeld verkocht in februari 25% minder auto’s. Door het coronavirus heeft Volkswagen, maar ook veel andere automotive producenten, de productie helemaal stilgelegd. De economische impact wordt nu verder versterkt doordat productiebeperking en vraaguitval inmiddels voor meer Europese landen geldt.

 

Consument bepaalt inhaalslag 

 ”Zodra de productie weer volledig kan worden hervat, hangt een inhaalslag af van een herstel van het consumentenvertrouwen en een snelle opstart van internationale ketens”, stelt Gert Jan Braam, sector banker Industry van ING.

Tot er sprake is van herstel hebben klanten van banken veel vragen over het coronavirus en hun financiële situatie. ING stelt samen met de ondernemer mee te willen denken over een passende oplossing om de financiële situatie van zijn of haar bedrijf te verbeteren. Om door deze crisisperiode heen te komen, kunnen ondernemers onder meer gebruikmaken van diverse instrumenten die overheid én banken hebben ingezet.

 

Meer informatie vanuit ING:

Als ondernemer bankieren in tijden van corona (ING)

Veelgestelde vragen over zakelijk krediet en corona (ING)

Nowcast: effect corona op Nederlandse economie (met dagelijkse updates) (ING)

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden