2 mei 2017 - 2 min leestijd

FNV doet aangifte tegen Smit Draad

FNV Metaal heeft bij justitie aangifte gedaan tegen het bedrijf Smit Draad in Nijmegen. De vakbond beschuldigt het bedrijf ervan zijn werknemers bloot te stellen aan gevaarlijke chemische stoffen bij de productie van wikkeldraad- en kabels voor transformatoren en generatoren voor de energiesector.

Volgens de vakbond hebben negen werknemers het bedrijf aansprakelijk gesteld. Ze willen compensatie voor de schade aan hun gezondheid. Het gaat onder meer om ernstige longklachten.

Vijf medewerkers hebben het vertrouwen in de betrokken arbo-arts opgezegd. Een aantal medewerkers is van plan een tuchtklacht tegen de arts in te dienen. Volgens FNV heeft het bedrijf een onderzoek van Radboud Universiteit Nijmegen naar de blootstelling bewust gemanipuleerd.

 

Handelswijze

Smit Draad zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen en een eventueel onderzoek van justitie met vertrouwen tegemoet te zien. Volgens het bedrijf keurt het merendeel van de werknemers, onder wie kaderleden van FNV, de actie van de bond af. ‘Men keurt de handelwijze van FNV af, al is er wel behoefte aan snellere verbetering op arbogebied. Hierover zullen wij uitgebreid communiceren met onze medewerkers’, staat in een verklaring.

Het bedrijf zegt diverse onderzoeken te hebben laten verrichten door onafhankelijke deskundigen, waaruit blijkt dat de concentraties chemische stoffen die bij de productie worden gebruikt binnen de normen zijn. Die onderzoeken worden door FNV onterecht in twijfel getrokken, aldus Smit Draad. Het bedrijf streeft er desondanks naar de verhouding met de vakbond ‘weer op het oude niveau’ te brengen, ‘in het gezamenlijke belang de werkgelegenheid van 115 medewerkers zeker te stellen’.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden