20 juli 2022 - 4 min leestijd

3D Procesplein op TechniShow toont volledige printworkflow

Eén van de hotspots tijdens TechniShow 2022 wordt het 3D Procesplein. Op dit plein wordt de volledige 3D-printworkflow voor de maakindustrie getoond. De beursbezoeker kan er alle stappen doorlopen om van idee tot en met een 3D-geprint eindproduct te komen.

Met twee pleinen wordt 3D-printen één van de hoofdthema’s tijdens TechniShow 2022. Op het 3D Techniekplein worden AM-technieken getoond door exposanten zoals Renishaw Benelux en Laagland. “De technologie staat echter niet op zichzelf. Er zijn vóór en na het 3D-printen stappen nodig om tot het eindproduct te komen. Dat hele proces belichten we op het 3D Procesplein”, aldus Kris Binon, directeur van Flam3D. De Benelux-brancheorganisatie voor de AM-industrie ondersteunt FPT-VIMAG en Jaarbeurs bij de invulling van het 3D Procesplein. Door het onderwerp te splitsen in techniek en proces, is een bezoek aan TechniShow zowel interessant voor maakbedrijven die amper iets van 3D-printen afweten, als voor bedrijven die verdieping zoeken.

Proces doorlopen

TechniShow-bezoekers kunnen op het 3D Procesplein alle verschillende stappen doorlopen. “We delen het plein niet in vakjes op. Deelnemers zoals ProductionToGo, Fuselab, QDP en Materialise staan in een halve cirkel naast elkaar en laten zien hoe je van 3D-scannen, met design- en simulatiesoftware via het printen bij de nabewerking komt”, schetst Binon de invulling van het plein. De beursvloer geeft de deelnemers alle ruimte om live machines, software en toepassingen te demonstreren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het scannen en verwerken van scandata tot een printbare file. Hierna volgen de machines om de onderdelen na te bewerken, van het verwijderen van support tot en met het gladder maken van het oppervlak.

Lezingenprogramma

Alle demo’s worden aangevuld met een lezingenprogramma. Daarbij gaat het afwisselend de ene dag over AM-technieken en de andere dag over het hele proces. AM-experts belichten in totaal zes verschillende AM-technieken, waaronder laser powderbed fusion, WAAM, binder jetting én SLS, een techniek om kunststof onderdelen te printen. Binon: “Sommige onderdelen die de maakindustrie nu van bijvoorbeeld aluminium freest, kun je heel goed in kunststof 3D-printen. Die boodschap willen we ook overbrengen.” De AM-technieken worden in de lezingen toegelicht aan de hand van concrete toepassingen. In de lezingen over het proces wordt bijvoorbeeld de link naar design voor additive manufacturing belicht, en het nabewerken van de geprinte onderdelen. “Onder andere verspanende nabewerking”, zegt Binon. Daarmee plaatst TechniShow additive manufacturing als oplossing midden in de bestaande productieprocessen in de maakindustrie.

Modulair bouwen

Het vertrekpunt op het 3D Procesplein wordt de 3DESK van Flam3D, een voorbeeld van hoe 3D-printen kan worden toegepast. Deze 3DESK bestaat uit 3D-geprinte kunststof koppelstukken die stevige profielen uit gerecycleerd kunststof verbinden. Binon: “De 3DESK toont aan dat 3D-printen niet alleen geschikt is voor speciale implantaten of dure raketmotoren. Door de verbindingsstukken te printen van gerecyclede materialen en ze te combineren met de profielen, kun je voor weinig geld snel iets bouwen, de afmetingen aanpassen of een andere look and feel geven, zonder dat kostbare tooling nodig is.” Machinebouwers kunnen zo’n concept ook toepassen, denk hij.

Vraagbaak

Bezoekers van TechniShow kunnen elke dag met concrete vragen of zelfs producten terecht bij de AM-experts die het 3D Procesplein bemannen. “Hoe concreter de vragen, hoe beter”, aldus Binon. “Spreek ons aan met concrete ideeën, of met de vraag of je een product kunt of moet 3D-printen. Eventueel doorlopen we samen met bezoekers het proces.” De vragen over additive manufacturing veranderen het laatste jaar, merkt hij. “De kennis is toegenomen. Nu komt men met vragen over de toegevoegde waarde van 3D-printen; de businesscase, de investeringen.” Bij de exposanten op het 3D Techniekplein én 3D Procesplein vinden de TechniShow-bezoekers antwoorden op deze vragen.

Technishow vindt gelijktijdig plaats met ESEF Maakindustrie, van 30 augustus tot 2 september in Jaarbeurs Utrecht. Ga naar de beurswebsite voor meer informatie over het lezingenprogramma en om te registreren voor bezoek.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden