4 maart 2020 - 6 min leestijd

Avond van de Maakindustrie belicht innovatie in de techniek

Tijdens de Avond van de Maakindustrie, die op 4 maart plaatsvond in de Jaarbeurs Utrecht, zijn aan verschillende bedrijven in de productietechnologie Awards uitgereikt. De Avond van de Maakindustrie werd voor de derde keer georganiseerd en verwelkomde zo’n 200 gasten.

Het was een feestelijke avond waarbij bedrijven in de schijnwerpers zijn gezet vanwege hun slimme technologische innovaties. De verbondenheid van de verschillende sectoren kwam tot uitdrukking in het programma waarin FPT-VIMAG, Koninklijke Metaalunie en Rabobank in samenwerking met Jaarbeurs, gezamenlijk de winnaars huldigden en een onderzoek presenteerden naar ontwikkelingen in de sector.

TechniShow Innovation Awards

Uit veertien genomineerden heeft de jury van de Technishow Innovation Awards niet de geplande twee, maar drie winnaars bekendgemaakt. In de categorie ‘New Tech’ mocht Romias de Award in ontvangst nemen. In de categorie ‘Dutch Tech’ ging Cellro er met de prijs vandoor.  Daarnaast kon de jury de inzending van Metal Heaven erg waarderen en heeft speciaal voor deze innovatie een Smart Potential Award in het leven geroepen. Alle drie awardwinnaars werden door de jury geprezen voor de manier waarop hun innovatie inzet op slimmer en efficiënter werken.

Cellro

Cellro, winnaar van de award in de categorie ‘Dutch Tech’ viel de eer te beurt voor de X20|R-C2|6S. Een oplossing om producten in kleine series of enkelstuks geautomatiseerd aan zes zijdes te bewerken. De jury: “Door het samenbrengen van verschillende elementen om tot een innovatieve automatiseringsoplossing te komen, heeft Cellro een laagdrempelige innovatie ontwikkeld voor het geautomatiseerd produceren van complexe werkstukken in kleine series of enkelstuks. De innovatie lost op een eenvoudige en flexibele manier een complex probleem op. Dat maakte de keus doorslaggevend”.

Romias

De OTTO fleetmanager van Romias won de ‘New Tech Award’. OTTO Fleetmanager is een softwareplatform dat naadloos geïntegreerd kan worden met de OTTO motors Self Driving Vehicles (SDV’s). Het platform zorgt voor een soepele integratie van SDV’s, waardoor SDV’s binnen een uur in bedrijf gebracht kunnen worden. “Dit is echt een Smart Industry voorbeeld dat data uit het proces verwerkt en daar op reageert. Bovendien is het laagdrempelig, goed toepasbaar in het mkb en snel te integreren op de werkvloer. Wat dat betreft past het bij het thema van TechniShow: ‘The next step in Smart technology'”, aldus de jury.

Metal Heaven

Speciaal voor de inzending van Metal Heaven heeft de jury van de TechniShow Innovation Awards een extra Award in het leven geroepen, de zogenaamde Smart Potential Award. “De innovatie van Metal Heaven is nog niet helemaal marktrijp en nog in ontwikkeling. Maar omdat iedereen in de jury de inzending veelbelovend vindt, hebben we een Smart Potential Award in het leven geroepen. Zie het als een soort aanmoedigingsprijs”, aldus de jury. Het Rhodium24 platform van Metal Heaven maakt het mogelijk om op basis van een aangeleverde 2D- of 3D-tekening (part of assembly) automatisch een offerte te maken. Dit gebeurt door middel van een applicatie die op basis van een abonnement in de cloud kan worden gebruikt. In het juryrapport: “Het mooie van het platform is dat het toepasbaar is bij alle maakbedrijven. En ook kleine bedrijven kunnen hiermee competitief blijven. Het is een belangrijke stap richting Smart Industry omdat het (commerciële) eerste deel van het totale ordertraject sterk gedigitaliseerd wordt. Dat maakt de innovatie veelbelovend.”

Onderzoek Rabobank: “Succes van investeringen door bedrijven in de maakindustrie”

Aanleiding & achtergrond
Rabobank heeft onder 464 Nederlandse industriebedrijven, waarvan 262 in de maakindustrie, onderzoek gedaan naar de vragen: “Wat kunnen industriebedrijven doen om te blijven groeien? En hoe kunnen ze zich wapenen tegen de uitdagingen van de toekomst?” De Rabobank economen komen tot de volgende conclusies: Het merendeel van de Nederlandse industriebedrijven is niet klaar voor de toekomst. Zo is bijna 80 procent van de industriebedrijven onvoldoende voorbereid op technologische ontwikkelingen, is 42 procent onvoldoende voorbereid op handelsbelemmeringen en is 44 procent nauwelijks bezig met verduurzaming. Meer aandacht voor managementpraktijken en investeren in R&D is het devies. Dat blijken belangrijke groei-aanjagers.
De analyses van de Rabobank economen tonen aan dat industriebedrijven die veel investeren ook harder groeien. Ook blijkt dat goede managementpraktijken niet alleen positief en significant samenhangen met arbeidsproductiviteit, maar ook met de omzetgroei van industriebedrijven. Het effect van managementpraktijken op omzetgroei is bovendien groot: bedrijven die over de slechtst mogelijke managementpraktijken beschikken, en deze weten te verbeteren tot de best mogelijke, verhogen de kans om zeer snelle groei door te maken met maar liefst 35 procent.”
Naast de huidige krapte op arbeidsmarkt voorziet Rabobank drie uitdagingen: industriebedrijven zien zich geconfronteerd met nieuwe technologieën als Artificial Intelligence en Big Data, krijgen gezien de afhankelijkheid van import en export mogelijk te maken met de gevolgen van toenemende handelsbelemmeringen en ook de roep om verduurzaming zal niet aan industriebedrijven voorbij gaan. Inzoomend op de factoren die met toekomstbestendigheid samenhangen, dan wordt duidelijk dat, net als voor omzetgroei, ook hier weer de kwaliteit van managementpraktijken van belang is.”

Prof. dr. Harry Garretsen haakte in zijn keynote naadloos in op de presentatie van Rabobank. Het is niet alleen belangrijk te investeren in innovatie, maar juist ook in goed management. Hoe effectief een leider of manager is, is zeer afhankelijk van een heldere en inspirerende visie. Beide benen op de grond met inzicht in wat er op ieder moment speelt. Binnen en buiten het bedrijf. Daarom bestaat de beste leider ook niet. Succes is afhankelijk van wat er wanneer gebeurt.

Effectiviteit van leiderschap is heel meetbaar. Dat blijkt uit uitgebreid onderzoek. “Een nieuwe CEO bereikt zijn effectiviteitspeak na 4,8 jaar. Vanaf dat moment neemt de effectiviteit langzaam af”. Een resultaat dat tot mooie reacties uit de zaal leidde.

In zijn boek: “Goede leiders zweven niet”, gaan Garretsen en co-auteur Janka Stoker uitgebreid in op hoe effectief leiderschap eruitziet.

Over De Avond van de Maakindustrie
De Avond van de Maakindustrie werd op 4 maart 2020 voor de derde keer georganiseerd. Deze avond is een initiatief van de belangrijkste stakeholders in de MKB-Maakindustrie, FPT-VIMAG en Koninklijke Metaalunie, in samenwerking met Jaarbeurs en vervult de behoefte van een gezamenlijke feestavond voor de gehele branche.

Over FPT-VIMAG

FPT-VIMAG is de branchevereniging van productietechnologie en –automatisering. De leden bestaan uit fabrikanten en importeurs van machines, gereedschappen en leveranciers van automatiserings- en besturingssystemen. FPT-VIMAG brengt de maakindustrie kennis over innovaties en procesbeheersing, in productietechnologie. De producten en diensten van onze leden maken het mogelijk om slimmer te produceren. FPT-VIMAG trotse eigenaar van de vakbeurs TechniShow, het grootste evenement in de Benelux op het gebied van productietechnologie.

Over Koninklijke Metaalunie
Koninklijke Metaalunie is met ruim 14.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het MKB-metaal. De leden hebben samen een omzet van 30 miljard euro enbieden werkgelegenheid aan ruim 170.000 mensen. Metaalunie richt haar activiteiten op maakbedrijven in uiteenlopende sectoren als machine- en apparatenbouw, metaalwaren, elektronica, engineering, las- en constructiewerk, gereedschappen, jachtbouw, landbouwmechanisatie en handel en service.

Over Jaarbeurs
Jaarbeurs zet handel in beweging. Al 100 jaar. We inspireren, motiveren en activeren de handel door waardevolle live events te creëren. Van grootschalige publieks- en vakbeurzen en evenementen tot zakelijke bijeenkomsten en congressen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden