7 augustus 2023 - 3 min leestijd

Ceratizit toont slimme en duurzame innovaties op EMO 2023

Van 16 tot 21 september 2023 zal Ceratizit de nieuwste producten en innovaties in hal 5 op stand C69 presenteren. Speciale aandacht gaat dit jaar uit naar oplossingen voor ‘Smart Factory’ en duurzaamheid. Naast de presentatie van verschillende producten zal Ceratizit bezoekers ook uitnodigen om deel te nemen aan interessante technische presentaties en discussies met betrekking tot deze thema’s. Ook aanwezig: de duurzame ‘Sonnenwagen’, een project dat wordt ondersteund door Ceratizit.

Ceratizit heeft het bewakings- en besturingssysteem CERAsmart ToolScope. Dit systeem registreert permanent de signalen van de bewerkingsmachine tijdens het productieproces, visualiseert deze en levert belangrijke informatie voor procescontrole, machinebeveiliging en documentatie. “Als ze in de juiste systemen terechtkomen, kunnen procesgegevens enorm waardevol zijn. Maar alleen als ze op de juiste manier worden geëvalueerd, verwerkt en aan de gebruiker ter beschikking worden gesteld, bieden ze ook daadwerkelijk een meerwaarde. Met CERAsmart Cockpit hebben we een oplossing ontwikkeld om alle relevante procesdata overzichtelijk weer te geven. Tijdens EMO 2023 kunnen bezoekers zich laten informeren over dit systeem”, benadrukt Andreas Kordwig, Director Global Product bij Ceratizit.

Geavanceerde automatiseringsoplossingen zijn verdere bouwstenen voor een Smart Factory. Met de werkstukautomatisering R-C2 toont Ceratizit in Hannover de link tussen palletautomatisering en robotbelading. Want met de R-C2-module worden de werkstukken direct gegrepen met een machineklem, die tevens als spaninrichting fungeert. Dit maakt een aparte grijper overbodig, voorkomt mogelijke beschadigingen en bespaart de gebruiker extra instelwerk.

FreeTurn-programmering

Wat tot enkele jaren geleden de wens was van elke draaiexpert – een universeel gereedschap voor voorbewerken, nabewerken, contourdraaien, vlakdraaien en langsdraaien – is inmiddels realiteit. Met het revolutionaire High Dynamic Turning-proces en de speciaal ontwikkelde FreeTurn-gereedschappen heeft draaitechnologie een nieuwe dimensie gekregen. “De volgende ontwikkelingsfase is nu ook gegeven aan de programmering van het HDT-proces. Met ToolPath en enkele andere slimme oplossingen wordt het programmeren van FreeTurn nog sneller, eenvoudiger en efficiënter”, onthult Dr. Uwe Schleinkofer, directeur R&D bij Ceratizit.

PCF voor transparantie

Om ervoor te zorgen dat duurzaamheid niet alleen een abstract begrip in de hoofden van mensen blijft, moet er vooral transparantie worden gecreëerd. Een wegwijzer in dit verband is de zogenaamde Product Carbon Footprint (PCF), die aangeeft hoeveel broeikasgassen er worden uitgestoten tijdens de productie van het product. Voor dit doel presenteerde Ceratizit als eerste bedrijf in de branche een model voor het berekenen en classificeren van de PCF van zijn hardmetaalproducten. Dit classificatiemodel is vergelijkbaar met de energielabeling op elektrische apparaten. In de toekomst zullen kopers in één oogopslag de PCF van een product kunnen zien en op basis van deze gegevens een weloverwogen beslissing kunnen nemen: bijvoorbeeld om producten te kiezen met een lage ecologische voetafdruk, zoals de hardmetaalsoort van het upGRADE-assortiment van Ceratizit.

Mobiliteit 

Buiten de grote fabrikanten om wordt onderzocht en ontwikkeld welke concepten kunnen worden gebruikt om mobiliteit te verduurzamen. En het zijn precies zulke denktanks die Ceratizit ondersteunt met knowhow en gereedschapskracht, zoals het Green Team van de Universiteit van Stuttgart of het project ‘Sonnenwagen’. Het voertuig, de Covestro Adelie, kan worden bezichtigd op de stand van Ceratizit. Ook zal het team van studenten aanwezig zijn om vragen over deze bijzondere zonnewagen te beantwoorden. Ze zullen uitleggen hoe Covestro Adelie elektrische energie opwekt via de zonnecellen op het oppervlak, welke uitdagingen er in de loop van het jaar nog komen en hoe Ceratizit de bouw van de nieuwste zonnewagen heeft kunnen ondersteunen.

De Ceratizit Groep is te vinden in hal 5, stand C69.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden