17 januari 2023 - 2 min leestijd

De Roovere (RoboJob): ‘Reshoring ook voelbaar in Frankrijk en Duitsland’

Het is al een hele tijd duidelijk dat er een golf van reshoring op gang komt. Bedrijven halen massaal hun productie weg uit lageloonlanden en openen fabrieken op eigen bodem. Dat zien we niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in Europa. Ook RoboJob voelt de reshoring-trend, vooral door de stijgende vraag naar automatiseringsoplossingen. 

Een van de redenen voor bedrijven om terug ‘naar huis’ te komen, zit hem in de oorspronkelijke drijfveer voor de massale offshoring van de voorbije twee decennia. Het verschil in loonkost is helemaal niet meer zo groot als vroeger. Daarnaast is de prijs van internationaal transport geëxplodeerd in de afgelopen jaren, waardoor het voor velen onbetaalbaar wordt om de eigen productie systematisch van Azië naar Europa te verschepen. Niet alleen is de prijs van transport gestegen, ook de levertijden zijn niet meer wat ze waren vòòr de pandemie. Daarin zit nog een beweegreden voor reshoring. Bedrijven willen risico’s op het vlak van supply chain tegengaan, dus ze maken die ketting eenvoudigweg korter. 

“We voelen dat klanten op zoek zijn naar een manier om hun productie hier te optimaliseren, ondanks dat het moeilijk is om personeel te vinden. Het belooft daarom een interessant beursseizoen te worden, met toppers als Intec in Duitsland en Global Industrie in Frankrijk. Dat zijn twee landen waar we toch wel een opvallend stijgende vraag zien sinds de covidperiode”, zegt CEO Helmut De Roovere. “Het is dus vanzelfsprekend dat we opnieuw deelnemen aan deze twee beurzen. Ik denk dat we ons mogen verwachten aan drukke, maar succesvolle dagen in Leipzig en Lyon.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden