26 oktober 2023 - 4 min leestijd

Dymato met nieuwe Röders en Mitsubishi Maisart AI technologie op Precisiebeurs

Dymato presenteert de nieuwe Precitempiii-technologie van Röders. Dit concept biedt stabiliteit, zelfs in omgevingen met fluctuerende temperaturen. Met PrecitempIII is het niet langer noodzakelijk om een volledig geklimatiseerde productiehal te hebben om de hoogste nauwkeurigheid te bereiken. Zo wordt het voor meer bedrijven eenvoudiger om ultra precies te verspanen. 

Om hoog-nauwkeurig te produceren, is thermische stabiliteit cruciaal, vooral bij langdurige onbemande bewerkingen. De nieuwe RPT600 DSH is speciaal ontwikkeld om deze uitdaging aan te gaan. De belangrijkste oorzaak van dimensionele afwijkingen in werkstukken zijn temperatuurschommelingen. Het thermische concept van de RPT600 DSH minimaliseert de invloed van omgevings- en interne temperatuurschommelingen, waardoor constante precisie wordt gewaarborgd, zelfs bij geautomatiseerde dynamische bewerkingen. De nieuwe technologie compenseert thermische verplaatsingen en zorgt voor behoud van geometrische nauwkeurigheid. 

Dankzij geometrische stabiliteit is kwaliteitscontrole in de machine mogelijk en kunnen meetrapporten op elk moment worden gegenereerd. De nieuwe zogenoemde RPT-serie met kan thermische verplaatsingen van de machine, bewegende nulpunten of veranderende machinegeometrieën probleemloos aan en maakt een onbemande productie van onderdelen mogelijk, zelfs met kleine toleranties. 

Dankzij een slimme bouwwijze en een geavanceerd thermisch concept blijft de machine zelfs in werkplaatsen waar de temperatuur fluctueert toch thermisch stabiel en hoognauwkeurig. Het handhaven van constante omgevingstemperaturen brengt veel kosten met zich mee en veel bedrijven hebben geen beschikking over een ruimte met deze condities. Met PrecitempIII wordt het voor veel meer bedrijven eenvoudiger om ultra precies te verspanen. 

Naast thermische stabiliteit biedt de RPT600 DSH precisie door een nieuw geleidingsconcept met quasi-hydrostatische loopeigenschappen, wat resulteert in hoogwaardige oppervlaktekwaliteit. Dankzij betrouwbare geometrische stabiliteit is kwaliteitscontrole direct in de machine mogelijk met geïntegreerd Renishaw Productivity+ in de besturing en kunnen meetrapporten direct worden gegenereerd. Hierdoor wordt extern meten met een meetmachine overbodig. Een zelfcontrole en calibratie van de machine garandeert de meetnauwkeurigheid en deze kan op elk moment worden uitgevoerd. 

Röders RPT 600 DSH PrecitempIII met werkstuk

Deze ontwikkeling maakt een onbemande productie van onderdelen mogelijk, zelfs met kleine toleranties. Deze machine kan thermische verplaatsingen van de machine, bewegende nulpunten of veranderende machinegeometrieën namelijk probleemloos aan. En natuurlijk geldt ook voor deze machines het unieke voordeel van besturingsupdates, waardoor dezelfde machine ook op de lange termijn volgens de laatste techniek van software kan worden voorzien. Duurzaam en kostenbesparend! 

De precitempIII-technologie is beschikbaar op 3- of 5-assige machines. Indien nodig met frezen en slijpen in één opstelling. Een ruimtebesparende, uiterst efficiënte automatiseringsoplossing voor één of meerdere machines. Geschikt voor het bewerken van alle materialen inclusief glas en keramiek. 

AI

CNC verspanende bedrijven die zich bezighouden met de productie van (hoog)nauwkeurige onderdelen voor met name de hightech en halfgeleider industrie zien zich geconfronteerd met steeds strengere eisen op het gebied van precisie, productreinheid, certificeringen, duurzaamheid, betrouwbaarheid en korte levertijd. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt een hele uitdaging voor de verspanende industrie. 

Voor de nauwkeurigheden die de halfgeleiderindustrie vraagt, is draadvonken een oplossing. Met de nieuwste ASML en Thermo Fisher cleanliness eisen ontstaat echter het probleem dat de vonk en het diëlectricum voor moleculaire vervuiling van het oppervlak zorgen als men met standaard draad vonkt. Mitsubishi Electric lost dit op met ondersteuning van Maisart AI technologie, bij het ontwikkelen van nieuwe technologie om contamination free te kunnen draadvonken. Daarmee kan men sneller tot een resultaat komen voor contamination free erodeertechnologie. Men gebruikt nog steeds de kopervrijedraden, maar dankzij de Kunstmatige Intelligentie (AI) herkent de besturing wederkerige patronen tijdens het proces en dit zorgt voor een stabiele proces en voorkomt draadbreuk. Het systeem leert van elke vonkpuls om te achterhalen hoe ver het kan gaan. Hierdoor kan het real time reageren om de breuk te voorspellen en vlak hiervoor in te grijpen. AI kort de leercurve sterk in. De Maisart AI technologie past de generator instellingen continu aan. Maisart AI is beschikbaar op de nieuwe D Cube besturing van de EDM machine. Dat heeft alles te maken met de rekenkracht en snelheid die gevergd wordt.

Precisie draadvonken

Draadvonken wordt nog steeds ingezet als zeer hoge nauwkeurigheden worden gevraagd. Maar ook dan blijven productiviteit en kosten belangrijk. Mitsubishi Electric optimaliseert de balans tussen deze waarden in de MP1200 Connect draadvonkmachine. De productiviteit is bijna 30% hoger dan die van andere draadvonkmachines, terwijl het draadverbruik bijna de helft lager ligt met bijbehorende jaarlijkse lager bedrijfskosten. De Mitsubishi draadvonkmachine is voorzien van de unieke Tubular Shaft Motor, een door Mitsubishi zelf ontwikkelde variant van de lineaire aandrijving. 

Bezoek Dymato in hal 1 stand 340 tijdens de Precisiebeurs 15 – 16 november in de Brabanthallen Den Bosch. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden