14 september 2021 - 3 min leestijd

Dymato toont slimme en geautomatiseerde verspaning tijdens metaalbeurzen

Het tekort aan vakmensen staat bij veel verspanende bedrijven weer hoog op de agenda, nu de markt zich in rap tempo heeft hersteld. Slimme en flexibele automatisering én intelligente machinebesturingen worden daarom belangrijker dan ooit. “Automatisering en digitalisering nemen taken van de CNC-operator over, zodat de spindels meer uren kunnen draaien en machines quasi automatisch het verspaningsproces optimaliseren”, zegt Colin Jennings, Area Sales Manager bij Dymato. 

Zowel De Nederlandse Metaaldagen in september als Metavak in oktober maken van Smart Industry het belangrijkste beursthema. Terecht, zegt Colin Jennings. “Vakmensen zijn schaars. Maakbedrijven kunnen dit tekort compenseren met digitalisering en automatisering. Industrie 4.0 .” Precies dat laat Dymato tijdens de beide evenementen zien. 

Centraal staat de verticaal bewerkingsmachine KF4600 II, een model uit de nieuwste KF-II serie van Hyundai Wia. Deze machine is voorzien van een direct drive spindel met 12.000 omw/min met een groot bereik (X,Y,Z 900x460x520 mm). Hyundai Wia heeft de structuur van de machine verder verbeterd om nog hogere nauwkeurigheden te garanderen. Met name de stijfheid van het bed en de kolom zijn verbeterd. Daarnaast kan men als optie kiezen voor een extra hoge kolom, uit één geheel vervaardigd. Hierdoor krijgt men in de Z-as 200 mm extra hoogte ter beschikking, zodat ook hele grote werkstukken nauwkeurig bewerkt kunnen worden. De machine is voorzien van de nieuwe Hyundai Wia Fanuc Smart Plus besturing, die naadloos aansluit op de Industrie 4.0 trend. De besturing beschikt over slimme features waardoor het programmeren eenvoudiger wordt, en dus minder tijd kost. Het dialoogprogramma Smart-Guide-i vereenvoudigt het programmeren en biedt de mogelijkheid om het programma te simuleren. Daarnaast heeft deze besturing een aantal features om de productiviteit te verhogen en te optimaliseren. Dit zijn onder andere Adaptive Feed Control(HW-AFC) waarmee de voeding en spindel belasting automatisch worden bewaakt en aangepast voor een langere gereedschapslevensduur. Daarnaast beschikt de Smart Plus besturing over Machining Condition Selection. Hiermee optimaliseert de software automatisch op basis van het werkstukgewicht en gevraagde Nauwkeurigheid, kwaliteit en snelheid de optimale snijparameters voor een maximale verspaningscapaciteit.

Flexibel automatiseren 

Productiviteitwinst komt niet alleen uit een slimmere besturing, ook uit meer spindeluren. “Het gaat erom dat we CNC-machines onderdeel maken van geautomatiseerde processen. Want daardoor kunnen bedrijven hun doorlooptijden verkorten, het aandeel manuren in de kostprijs verkleinen en flexibel reageren op wat de klant vraagt”, legt Colin Jennings uit. Op de Nederlandse Metaaldagen en Metavak koppelt Dymato daarom de Hanwha HCR-12 cobot met de zelf ontwikkelde HCT-1200 tafel aan de nieuwe machine van Hyundai Wia. Deze gemakkelijk te programmeren cobot belaadt de CNC-machine via de zijkant, zodat de machine aan de voorzijde goed toegankelijk blijft, onder andere om makkelijk in te kunnen stellen. De automatiseringsexperts van Dymato hebben samen met de verspaningsspecialisten van de Hyundai Wia dealer deze plug and play oplossing ontwikkeld. Omdat alle onderdelen, zoals de Hanwha HCR-12 cobot zelf, de controller en de teach pendant, in de tafel zijn geïntegreerd, kan men deze met een vorkheftruck oppakken en bij een andere machine plaatsen. Er is in de tafel (1200 bij 800 bij 900 mm) zelfs ruimte voor 8 verschillende rasterplaten. “Hiermee maken we automatisering eenvoudig en flexibel, zodat je de cobot kunt inzetten bij de machine waarvoor op dat moment het werk beschikbaar is dat zich leent om te automatiseren”, besluit Colin Jennings. 

Dymato staat tijdens De Nederlandse Metaaldagen op stand nummer hal 6 C068. Op de Metavak beurs vindt u ons op stand F118. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden