26 oktober 2022 - 3 min leestijd

EuroBlech Awards voor Aida, Amada, Bystronic en Trumpf 

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf hebben vandaag de EuroBlech Awards gewonnen. Zestig deelnemende bedrijven hebben zich in vijf categorieën aangemeld voor de prijs voor de meest innovatieve producten, oplossingen en digitaliseringsconcepten op de internationale technologiebeurs voor plaatbewerking. Dit jaar was het voor het eerst niet een jury die besliste welke innovaties zich mochten sieren met de felbegeerde prijs, maar een publieksstemming over de winnaars.

In de categorie vorm- en stanstechnologie won Amada met hun elektrische kantpersserie tot 1300 kN EGB-1303 ATCe. De persen van de DSF-NE2-serie zijn uitgerust met Aida’s eigen servomotor, die zorgt voor lage snelheden en een hoog koppel. Het directe aandrijfmechanisme verbindt de motor-as rechtstreeks met het aandrijfrondsel en het hoofdtandwiel en zorgt zo voor nauwkeurige en hoogwaardige vormresultaten. De persen combineren de hoge stijfheid van een monoblock frame met de flexibiliteit van de vrij programmeerbare servobeweging van de Aida DSF, de Direct Servo Former-technologie. Bovendien maakt de persserie geluidsarme en trillingsarme vormen mogelijk tot 120 slagen per minuut.

Verbindingstechniek

De eerste plaats op het podium voor de prijs voor verbindingstechnologie werd ingenomen door Trumpf met Bright Line Scan, voor het Engmar Atmoflow-extractieapparaat en Esta Apparatebau Dustomat Hydro natscheidingssysteem. De nieuwe Bright Line Scan-technologie verbetert de robuustheid en stabiliteit van het lasproces en maakt bijzonder gelijkmatige lasnaden mogelijk. Met de methode kunnen gebruikers de laserstraal tegelijkertijd over de robot en de laserscanner bewegen. Naast de voorwaartse beweging van de robot maakt deze combinatie van robot en scanner ook een andere vrij programmeerbare laserbeweging in elke richting mogelijk. Speciaal ontwikkelde lichtgewicht spiegels maken deze zogenoemde oscillerende beweging mogelijk. De maximale plaatdikte wordt bij warmtegeleidingslassen verdubbeld tot 6 millimeter.

Innovatief lasersnijproces

In de categorie Separation Technology wist Amada de race tegen Trumpf (lasersnijmachinekoeler “Eco Cooler”) en Consus ANT (Abrasive Recycling Unit “ARU”) te winnen. Amada heeft de lasersnijmachine Regius-3015Aje uitgerust met een nieuwe laserbesturing die een extreem glad snijvlak produceert. De nieuwe AMNC4ie-controller herkent de operator en schakelt automatisch de displaytaal of autorisatie om, waardoor het aantal defecte onderdelen wordt verminderd en de productiviteit wordt verhoogd.

Trumpf won in de categorie oppervlaktetechnologie van Arku (Edge Breaker 6000” ontbraammachine uitgerust met de intelligente software) en Q-Fin (SER1200 Multibrush ontbraam-, slijp- en kantenafrondingsmachine).

In de categorie automatisering en handling wist Bystronic zich bij de stemming te verdedigen tegen Trumpf (Oseon-software) en LVD (Ulti-Form robotbuigcel met de Cadman-Sim automatische programmeersoftware). Bystronic’s “By Soft” softwaresuite stelt bedrijven in de plaatmetaalindustrie in staat om hun hele bedrijf te digitaliseren, ongeacht de grootte of het huidige niveau van digitalisering. Van bestelling tot levering: By Soft is een tot een open software-ecosysteem waarmee verschillende applicaties kunnen worden geïntegreerd, ongeacht de fabrikant.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden