24 februari 2020 - 3 min leestijd

Guided tour voor docenten: ‘Blijven leren’

Aansluitend op het congres voor docenten in het technisch onderwijs op, krijgen de congresdeelnemers een guided tour voor Docenten langs een aantal exposanten aangeboden. Het thema van deze guided tour is: ‘Blijven leren’.

De jeugd heeft de toekomst. Zeker, maar goede docenten helpen de jeugd verder. In de guided tour voor docenten komt de laatste stand van techniek aan bod. Docenten krijgen een speciale tour aangeboden over de laatste stand van techniek. Een route langs vijf exposanten verhaalt over de maakindustrie van nu en van de toekomst. Gerard ten Bulte neemt voor TechniShow Magazine de docenten mee.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen binnen het onderwijs? Vooral de digitaliseringstransitie speelt de komende jaren een rol. De ontwikkelingen op dit gebied gaan hard. Dat varieert van procesautomatisering tot en met VR-brillen voor onderhoud. Kennis van digitalisering is net zo belangrijk als kennis van metaalbewerking.

Het is belangrijk dat de studenten aan de ene kant een vak leren. Hoe ga je om met bijvoorbeeld een kantbank? Maar ook is het belangrijk om te weten dat het voor de klant cruciaal is om een kwalitatief goed stuk kantwerk af te leveren.

De andere kant is het vak van machinebediende en de rol van ict en digitalisatie hierin. Je hoeft namelijk vandaag de dag geen tekeningen meer te lezen, want dat is geautomatiseerd. Maar je moet nog wel gevoel voor kwaliteit en machines hebben.

Een tweede uitdaging is het stoffige imago van het werk. Daar ligt een taak voor het bedrijfsleven, door te blijven laten zien dat het een mooi vak is en dat de deuren open staan voor iedereen. En docenten? Blijf het enthousiasme voor het vak overbrengen. Kiezen voor techniek begint bij bezieling.

Uit een rondgang blijkt dat docenten het volgens het bedrijfsleven prima doen. De apparatuur die ze in de lessen gebruiken sluit echter niet altijd aan bij de praktijk. Dat kan beter.

Aan het einde van de guided tour docenten zijn de leraren op de hoogte van de laatste stand van techniek en middelen. Gereedschappen, verspanen, multitasken, cobots, CNC-machines en automatisering komen aan bod bij vijf vooraanstaande bedrijven op TechniShow.

Binnen een uur weer volledig bij de les.

12.45 – 12.55 uur

Oude Reimer: de nieuwe Chiron belichten voor hoogdynamisch vijfassig verspanen

12.55 – 13.05 uur

Ceratizit: focus op hun selectie van gereedschappen

13.05 – 13.15 uur

Dormac samen met Stodt: VR/AR met betrekking tot een verspanende machine. Daarnaast de inzetbaarheid van Cobots

13.15 – 13.25 uur

Mazak: over multitasking

13.25 – 13.35 uur

DMG Mori: hier tonen ze verschillende verspanende technieken

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden