26 februari 2020 - 2 min leestijd

Guided tour voor docenten: ‘De automatische plaatwerkfabriek’

Aansluitend op het congres voor docenten in het technisch onderwijs tijdens TechniShow, krijgen de congresdeelnemers een guided tour plaatbewerking langs een aantal exposanten aangeboden. Het thema van deze guided tour is: ‘De automatische plaatfabriek’, wat perfect aansluit bij het centrale beursthema ‘The next step in Smart Technology’.

In de guided tour plaatbewerking worden bedrijven bezocht die machines en software leveren om tot een geheel geautomatiseerde plaatbewerking te komen. Dit is interessant voor de docenten vanwege het overzicht van de mogelijkheden, maar ook om de visie van de aanbieders te horen.
Op dit moment zijn veel productiebedrijven en machine- en softwareleveranciers bezig om te proberen de productie van een gelast plaatwerkproduct geheel te automatiseren. De uitdaging hierbij is dan om een 3D STEP-file van een klant geheel automatisch door de productie te laten lopen. Voor bepaalde producttypen zijn er al vaak automatische productiesystemen, maar voor de algemene toeleverancier in plaatwerk is een geheel automatisch fabriek nog ver weg.

Want wat is er nu mogelijk en wat nog niet?

  • Het automatisch snijden of ponsen van plaatuitslagen is geen groot probleem meer: het proces van het aanleveren van een dxf-file naar een gesneden uitslag gaat geheel automatisch.
  • Het uitnemen van vooral dikkere snijdelen is nog vrijwel geheel handwerk.
  • Het kanten is grotendeels nog handwerk. De mens is nu eenmaal veel flexibeler dan de robot.
  • Qua lassen is er een grote ontwikkeling in offline programmeren, maar veel moet nog met de robot gedetailleerd worden. Geheel automatische lasmallen bestaan, maar hoogstens voor bepaalde productfamilies.

Wat opvalt is dat er diverse stukjes in de automatische productieketen ontbreken. Er is veel eilandautomatisering. Wel zijn individuele plaatwerkbedrijven bezig de productieketen STEP-product geheel te automatiseren. Voor bepaalde producttypen schijnt dit al gelukt te zijn. De uitdagingen liggen in het automatisch programmeren van kantbanken vanuit de STEP-file, het automatisch programmeren van de lasrobots en automatisch instelbare lasmallen. Ook het vertalen van STEP-files van ingewikkelder producten (lassamenstellingen) naar informatie voor de diverse machines is nog niet geschikt voor een grote variatie in producten.

Hierover zal het allemaal gaan tijdens de guided tour plaatbewerking. De volgende exposanten zullen tijdens korte sessies van 10 minuten op hun eigen stands laten zien hoe ver zij inmiddels zijn gevorderd met het aangaan van deze uitdagingen:

De tour bezoekt:

12.45 – 12.55 – Bystronic

12.55 – 13.05 – Trumpf

13.05 – 13.15 – LVD

13.15 – 13.25 – Wila

13.25 – 13.35 –  SafanDarley

13.35 – 13.45 – WiCAM

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden