31 maart 2022 - 10 min leestijd

Het beursseizoen is geopend!

Na een lange periode van stilte kunnen de deuren weer open. En dat gebeurt massaal. De komende drie maanden staat een aantal beurzen op het program. Daarnaast bieden grote machinebouwers als Index, DMG Mori, Chiron, Hedelius en Trumpf een blik achter de schermen van hun fabrieken. 

De Hannover Messe loopt synchroon met het Duitse Wirtschaftswunder; na de Tweede Wereldoorlog ontpopte Duitsland zich als economische motor van Europa. De Hannover Messe groeide mee; in 1947 liepen driekwart miljoen bezoekers langs de stands van de drie weken durende machine-expo. Ook nu nog is de Hannover Messe de leidende bijeenkomst voor de machinewereld.

Dit jaar staan energie en klimaat centraal. Het thema is ‘Industrial Transformation’, wat inhoudt dat slimme fabrieken efficiënter kunnen werken en daardoor hulpbronnen kunnen sparen. “Gezien de huidige wereldwijde politieke situatie zijn de onderwerpen op de Hannover Messe relevanter dan ooit”, zegt dr. Jochen Köckler, CEO van Deutsche Messe. “Hoe kunnen we zorgen voor voorzieningenzekerheid en groei in een dynamisch veranderende wereld – in politiek, ecologisch en economisch opzicht – en tegelijkertijd de klimaatverandering tegengaan? Innovatieve technologieën zullen hierin een sleutelrol spelen.”

Tot de exposerende bedrijven behoren onder andere Siemens, Bosch, Schneider Electric, Schaeffler, Microsoft, SAP en Service Now, samen met tal van middelgrote industriële ondernemingen zoals Beckhoff, Festo, Harting, Pepperl+Fuchs, Phoenix Contact, Wago en Ziehl-Abegg. Naast deze ondernemingen zijn grote onderzoeksinstituten zoals Fraunhofer en Karlsruhe Institute for Technology (KIT) aanwezig. De Duitse bondskanselier Olaf Scholz en de Portugese premier António Costa zullen samen de Hannover Messe openen. Dit jaar is Portugal het partnerland van ‘s werelds belangrijkste industriële vakbeurs. Meer dan 120 bedrijven uit partnerland Portugal hebben zich aangemeld voor Hannover Messe 2022. Onder het motto ‘Portugal Makes Sense’ presenteren ze hun producten en oplossingen voor digitale transformatie, de energietransitie en betrouwbare supply chains.

Andere politieke hoogwaardigheidsbekleders, zoals Frans Timmermanns, vicevoorzitter van de Europese Commissie, en Bettina Stark-Watzinger, federaal minister van Onderwijs en Onderzoek, hebben ook bevestigd bij de beurs aanwezig te zijn. Dat betekent dat de Hannover Messe na een ‘coronaviruspauze’ van twee jaar opnieuw een internationaal podium voor economische beleidsmakers biedt. 

Synergie

Ook in Duitsland vindt de Metav plaats. Vanwege de coronapandemie is deze beurs verplaatst en zijn Tube en Wire aan het evenement toegevoegd. Metav houdt de focus op werktuigmachines, productiesystemen, precisiegereedschappen, industriële automatisering en accessoires. Op Tube zijn machines, gereedschappen, materialen en accessoires voor de fabricage van buizen te zien, terwijl Wire zich richt op machines, gereedschappen en materialen voor de fabricage en verwerking van draad.

Dr. Wilfried Schäfer, uitvoerend directeur van Metav-organisator VDW (de Duitse vereniging van gereedschapsbouwers), zegt: “Samen creëren ze toegevoegde waarde en synergie-effecten. Bijvoorbeeld een buizenfabrikant die op zoek is naar de nieuwste oplossingen bij Tube zal ook gebruikmaken van draai-, frees- en boormachines en CAD-technologie die te vinden zijn bij Metav. We zien dit soort overlap in de bezoekersgroepen van alle betrokken beurzen. Gezien de grote behoefte aan investeringen in productietechnologie zijn we verheugd bezoekers dit aantrekkelijke totaalpakket te kunnen aanbieden.”

Martin Göbel, Managing Director of Trade Fairs bij de VDW, merkt op: “In de zomer van 2008 werden Metav, Wire en Tube al met succes gelijktijdig gehouden op het terrein van Messe Düsseldorf. We zijn ervan overtuigd dat met onze nieuwe datum in de vroege zomer en de hernieuwde combinatie van deze drie sterke beurzen in het hart van Europa’s grootste industriële agglomeratie, we een bezoek aan de beurs sterk stimuleren.” 

Hyperspectraal

In Nederland zijn er in de periode voor de zomervakantie twee interessante bijeenkomsten. Op 8 en 9 juni vindt Vision & Robotics plaats. Het programma van het tweedaagse evenement is verdeeld over vijf technologische pijlers. Op de eerste plaats is dat vision. Behalve de eenvoudige 2D-camera komen 3D, multispectraal en hyperspectraal aan bod. Optica is de tweede pijler. Lenzen zijn wellicht onderdeel van vision-technieken, maar door er apart aandacht aan te geven, is er meer ruimte voor de hardware waarmee de visionapplicaties zijn opgebouwd. Feitelijk geldt zo’n samenhang ook voor de pijlers robotica en motion. Met motion krijgen de kinematica en bijbehorende hardware ruim baan. Denk daarbij aan servomotoren, besturingen, sensoren en grijpers. Het zijn de bouwstenen voor het flexibele meerassige systeem dat we uiteindelijk de robot noemen. Dit kunnen zesassers, deltarobots of scara-robots zijn, maar uiteraard zijn ook de cobots en de mobiele robotica (denk aan AMR of drones) in deze pijler ondergebracht. Tot slot is er een aparte data science-pijler, voor de kennis over het bovenliggende ecosysteem. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om cloudgerelateerde onderwerpen zoals remote access en cybersecurity, en om AI en voorspellend onderhoud.

Smart 

Het tweede Nederlandse evenement dat interessant is, draait om vier gebundelde events in het Eindhovens Klokgebouw. Mikrocentrum houdt op 22 en 23 juni de eerste editie van de 3D Production Days, het nieuwe evenement rondom digitalisering in de hightech- en maakindustrie. Tijdens de 3D Production Days verbindt Mikrocentrum de netwerken rond vier evenementen met elkaar: RapidPro, MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en het Smart Maintenance Congres.

Charlotte de Jong en Karin Mous, eventmanagers van de 3D Production Days: “Met de 3D Production Days willen we als Mikrocentrum bedrijven uit de hightech- en maakindustrie helpen om hun weg naar de productieomgeving van de toekomst, oftewel smart industry, efficiënt te versnellen.” 
Organisator Mikrocentrum moest het evenement eind vorig jaar uitstellen vanwege de strenge coronamaatregelen. De opzet van de 3D Production Days blijft onveranderd. Karin Mous: “In alle fasen van het proces – van ideeën bedenken tot en met het maken en onderhouden van producten – spelen 3D-modellen een rol; dat begint met het ontwerpen en simuleren met CAD- en simulatiesoftware en loopt tot de productie van prototypes via 3D-printen of virtual reality. Van het met Model Based Definition definiëren hoe producten eruit moeten zien, tot en met de productie op basis van het PMI-model, gevolgd door slim onderhoud waarin 3D-modellen voor de digitale tweeling en augmented reality opnieuw een rol krijgen.” Define, design en produce, dat zijn de stappen die Mikrocentrum tijdens de 3D Production Days tastbaar maakt. “De bezoekersdoelgroep loopt uiteen van productontwerpers en engineers, productiemanagers, werkvoorbereiders en AM-experts tot onderhoudsmanagers en ondernemers uit de maakindustrie. De extra voorbereidingstijd die we hebben gekregen door het uitstel, is benut om het lezingenprogramma verder uit te diepen. We krijgen veel enthousiaste reacties van bedrijven die aan willen sluiten bij de 3D Production Days”, vult Charlotte de Jong aan. 

Open Huis

Vooral bij onze oosterburen is het een traditie: het Open Huis. Diverse fabrikanten openen daarbij hun poorten voor pers en publiek, om de laatste noviteiten te tonen. We lichten er vier uit:

Index Open House 2022

‘Het draait allemaal om machinale bewerkingen’, stelt Index op de uitnodiging voor fabrikanten voor het open huis op 26 tot 29 april in Reichenbach/Fils in Duitsland. Centraal staan de nieuwste Index- en Traub-machines, live en in actie. Een wereldprimeur is de nieuwe generatie van het Index G220-draai/freescentrum. Met een spindelspeling van 76 mm, een boorkopdiameter van 200 mm en een draailengte van 900 mm rondt deze machine de G-serie af door een product met kleinere afmetingen toe te voegen. Dankzij het mineraalgegoten bed en de ruim bemeten lineaire geleidingen biedt de G220 uitstekende stabiliteits- en dempingseigenschappen, evenals hoge dynamische waarden. Andere belangrijke kenmerken zijn onder meer de gemotoriseerde freesspil met een hydrodynamisch gemonteerde Y/B-as en de twee gereedschapsrevolvers aan de onderkant van de werkruimte. Samen zorgen deze eigenschappen voor een flexibele en zeer productieve manier van bewerken. Indez zal tijdens het evenement zijn nieuwe staaflader MBL 76 presenteren, die compatibel is met de G220. Deze staflader, die is afgestemd op het ontwerp van de nieuwe machine en de diameter van de draaispil, valt op door zijn uitstekende dempingseigenschappen. Hij wordt volledig elektrisch aangedreven, zonder hydraulische componenten. Met de ergonomische en eenvoudig in te stellen structuur en de hoge precisiefactor zal hij op iedereen indruk maken, stelt de fabrikant. Ook is op de show de nieuwe versie van de ABC CNC-automatische draaibank te zien. Verbeteringen zijn een elektronische indexeringsas, Y-functionaliteit, hoogteverstelling en de mogelijkheid om dubbele gereedschapshouders op te nemen. 

Huisbeurs Pfronten van DMG Mori

DMG Mori zet de deuren twee weken lang open, waarbij in de eerste week vertegenwoordigers van Duitstalige landen worden uitgenodigd. De twee week wordt het bedrijf opengesteld voor geïnteresseerden uit de rest van de wereld. Het open huis draait hier grotendeels om de automatiseringsoplossingen van DMG Mori. Er worden veertien flexibele automatiseringsoplossingen in bedrijf getoond. Naast vertrouwde oplossingen, zoals de automatisch geleide voertuigen (AGV), presenteert DMG Mori vier innovaties: Robo2Go MAX, Matris light, PH Cell MAX en PH 50. 

Samen met gereedschapspartner Horn toont DMG Mori unieke tandwielsnijoplossingen. Een indrukwekkend voorbeeld daarvan is de mogelijkheid om te tandwielsnijden op draai-frees- en frees-draaicentra. De focus op het gebied van digitalisering ligt op de Cell Controller, de Digital Twin, Tooling Cam & Store en Payzr.

Twee wereldpremières completeren de openhuis-expo, die in totaal 26 machines omvat. DMG Mori presenteert de NTX 500 als nieuwe instapmaat in de 6-zijdige complete bewerking, en de DMU/DMC 85 H monoBlock. Volgens de fabrikant is hij flexibel als universele machine, en procesbetrouwbaar als horizontaal bewerkingscentrum.

Open Huis Chiron Group 

Chiron open de poorten gedurende drie dagen. Het bedrijf presenteert tijdens deze dagen zijn vijf merken Chriron, Stama, CMS, Factory5 en Greidenweis. De thema’s die worden aangesneden zijn slimme microbewerking, maximale efficiëntie voor toepassingen in de automobiel- en ruimtevaart, volledige bewerking aan zes zijden met een hoge mate van autonomie, en intelligente oplossingen met additive manufacturing. In totaal zijn 29 partners van Chiron aanwezig met hun producten en diensten. 

Intech-event Trumpf

Op het hoofdkwartier van Trumpf in het Duitse Ditzingen houdt de Duitse grootmacht zijn Intech-evenement. Er worden nieuwe hardware-, software- en serviceoplossingen voor de productie getoond. Ten tijde van het ter perse gaan van dit nummer was het programma nog niet bekendgemaakt.

Hedelius-huisexpositie

Van dinsdag 21 juni tot en met donderdag 23 juni 2022 is er de traditionele Hedelius Huisbeurs in Meppen, over de nieuwste ontwikkelingen in de verspaningstechniek. Tijdens de dagen wordt een veelvoud aan Hedelius-bewerkingscentra, robotautomatisering en palletautomatisering getoond. Live-nieuwtjes en bewerkingscentra betreffende verspanen ronden het programma af.

Evenementen op een rij

Hannover Messe 

Waar: Messe Hannover

Wanneer: 20 mei – 2 juni

Meer informatie: www.hannovermesse.de/en

Metav + Tube & Wire

Waar: Messe Dusseldorf

Wanneer: 21 juni – 24 juni

Meer informatie: www.metav.com

Vision & Robotics

Waar: Brabanthallen Den Bosch

Wanneer: 8 en 9 juni

Meer informatie: https://vision-robotics.nl

3D Production Days 

Waar: 22 en 23 juni

Wanneer: Klokgebouw, Eindhoven

Meer informatie: 3dproductiondays.nl

Index Open House

Waar: Reichenbach, Duitsland

Wanneer: 26 – 29 april

Meer informatie: index-traub.com/en/news-media/trade-fairs-events/open-house-2022/

Open Huis DMG Mori

Waar: Pfronten, Duitsland

Wanneer: 16 – 21 mei

Meer informatie: event.dmgmori.com/events/oh_pfronten_2022?lang=en

Open Huis Chiron

Waar: Tuttlingen, Duitsland

Wanneer: 11 – 13 mei

Meer informatie: chiron-group.com/chiron-group/exhibitions-and-events/open-house

Intech Trumpf

Waar: Ditzingen, Duitsland

Wanneer: 17 – 20 mei

Meer informatie: www.trumpf.com/nl_NL/landing-pages/global/intech/

Hedelius Huisbeurs

Waar: Meppen, Duitsland

Wanneer: 21 – 23 juni

Meer informatie: www.hedelius.de/nl/bedrijf/nieuws/hedelius-huisexpositie-21-23062022-meppen.html

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden