8 augustus 2023 - 4 min leestijd

Index toont economische oplossingen voor verspaning tijdens de EMO

Index richt zich tijdens de EMO op een breed scala aan oplossingen. Zo kunnen bezoekers live een productiesysteem bekijken dat complexe componenten draait en freest, volledig geautomatiseerd met diverse gereedschappen voor de frees-as, inclusief een kwaliteitsborgingsproces in een gesloten lus. Ook wordt op de Index-stand een hoogtepunt gepresenteerd: de snelle, zeer precieze productie van scroll-compressoren op een meerassige automatische draaibank. Daarnaast worden de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machines en technologieën getoond, evenals verbeteringen in het Index iXworld cloud-platform.

De G-serie draai-freescentra behoort momenteel tot de meest populaire Index-machines. Met behulp van de G320 draai-freescentrum als voorbeeld demonstreert Index hoe een volledig geautomatiseerde productieoplossing eruit kan zien. Hiervoor hebben de verspaningsexperts een iXcenter-robotcel op de machine geplaatst, die kan worden uitgebreid met verschillende modules vanuit twee zijden: naast de robot omvat de automatiseringsoplossing op de beurs ook een meet- en inspectiestation, dat bijdraagt aan geautomatiseerde procesbeheersing met geschikte meetsoftware en de Index Closed Loop-interface.

De Index G320 wordt aangevuld met de nieuwe Index iXtools-toolmagazijn, die ook achteraf kan worden geïnstalleerd, afhankelijk van de configuratie van de G-machine. iXtools is een volwaardige uitbreiding van het geïntegreerde gereedschapsmagazijn van de machine en biedt onbeperkte toegang tot maximaal 396 gereedschappen.

Verhoogde productiviteit

Op EMO zal Index de Index MS24-6 CNC meerassige automatische draaibank presenteren. Een belangrijk onderdeel van de zesspillige machine zijn twee gereedschapsslede per spilpositie, wat zorgt voor maximale productiviteit en flexibiliteit. De gepatenteerde W-vertanding op de dwarsgleuven vermindert de opsteltijden en zorgt voor maximale procesbetrouwbaarheid.

De Index MS40-8 meerassige automatische draaibank zal naar verwachting een publiekstrekker zijn, niet alleen vanwege het nieuwe ontwerp, maar vooral vanwege de gepresenteerde productieoplossing voor zeer efficiënte scroll-productie. De afgelopen maanden heeft het Index team voor meerassige automatische draaibanken een proces ontwikkeld waarmee de twee spiraalvormige functionele componenten met de hoogste precisie en zeer korte cyclustijden kunnen worden geproduceerd, waardoor het extreem concurrerend is.

Draaicentrum

Omdat machines de basis vormen van elke verspaningsoplossing, zal Index uiteraard ook de nieuwste ontwikkelingen presenteren in het gehele productportfolio. Dit omvat onder andere de TRAUB TNX200-draaicentrum, die staat voor efficiënte complete bewerking. Ook de Index B500 universele draaibank in de lange versie met 18 gereedschapstations en een draailengte tot 1200 mm. En de Index ABC met Y-as en de Index C200-productiedraaibanken, die nu ook beschikbaar zijn met Fanuc-besturing.

Compact, precies, snel – dit zijn de kenmerken van de TRAUB glij-/vastkopschroefautomaten. Nieuw in het assortiment is de TRAUB TNL32 compact, die de kleine voetafdruk van de TRAUB TNL20 combineert met een staafdiameter van 32 mm. De TRAUB TNL12-glij-/vastkopschroefautomaat is sinds 2022 uitgerust met nieuwe functies. Net als zijn grotere broers kan het nu gemakkelijk worden omgebouwd tot een vastkopschroefautomaat.

iXworld

Praktische oplossingen zijn ook het dominante thema in de digitale Index iXworld. Talrijke iX4.0-apps worden op de stand gepresenteerd, die aantonen hoe het iX4.0 IoT-platform zorgt voor transparantie en productiviteit in de gehele verspaningsprocesketen. De Index digitaliseringsexperts tonen ook hoe efficiënt en eenvoudig de iXshop kan worden gebruikt voor de aanschaf van reserveonderdelen en andere gereedschappen, evenals de voordelen van iXservices in de after-sales service.

De toepassings- en technologiespecialisten van Index beloven ook praktische oplossingen op het gebied van lucht- en ruimtevaart, e-mobiliteit en medische technologie. Ze staan gedurende de hele beurs klaar om vragen te beantwoorden over wat Index-machines in deze sectoren kunnen betekenen.

Samenwerkingen en investeringen

Omdat solospelers geen kans maken in de steeds complexere wereld van de verspaning, onderhoudt Index verschillende partnerschappen. Bijvoorbeeld One Click Metal GmbH, waarvan Index de meerderheidsaandeelhouder is, zal aanwezig zijn op de stand. Met een personeelsbestand van ongeveer 20 werknemers ontwikkelt OCM uitgebreide oplossingen op het gebied van 3D-metaalprinten voor kleine en middelgrote componenten.

Ook zal gereedschapfabrikant Paul Horn vertegenwoordigd zijn op de Index-stand. De twee bedrijven zijn verbonden door een technologiepartnerschap dat gericht is op het verbeteren van processen voor hoge-snelheidsfrezen, Power Skiving, kegelwielsnijden, groefdraaien en polylobe-draaien. Een TRAUB TNX220-draaifreescentrum zal ook worden geïnstalleerd op de stand van Paul Horn (Hal 8, A54).

Index is ook onlangs een wereldwijde verkoopovereenkomst aangegaan met de Japanse premium machinefabrikant Makino, waardoor de nieuwste Makino a40 SE 5-assig horizontaal bewerkingscentrum te vinden is op de Index-stand. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden