13 oktober 2022 - 2 min leestijd

Mobiele platenscheider Goudsmit Magnetics op Euroblech

De onlangs door Goudsmit Magnetics uit Waalre ontwikkelde mobiele, schakelbare platenscheider wordt gepresenteerd op de Euroblech. De platenscheider zorgt voor het snel en veilig scheiden van klevende of geoliede staalplaten tot een dikte van ca 4 mm. Dit voorkomt het gelijktijdig oppakken van twee platen tegelijk, wat voor een verstoring van het geautomatiseerde proces kan zorgen en schade veroorzaakt aan gereedschappen en matrijzen. 

De sterke, met neodymium magneten uitgeruste platenscheider is met de hand te bedienen en is aanzienlijk lichter in gewicht dan eerdere versies. Met een gewicht van 14 kilo is hij gemakkelijk te verplaatsen en flexibel inzetbaar, ook omdat hij geen energietoevoer vereist. Het magneetpakket is eenvoudig in- en uit te schakelen door een draaimechanisme. De sterkte is variabel instelbaar en luchtdruk is niet nodig; dit maakt ‘m duurzaam en flexibel. Het systeem is bovendien zeer veilig in gebruik vanwege het zichtbare schakelbare magneetveld en het daardoor ontbreken van uitstralend magnetisme. Goudsmit heeft de mobiele platenscheider speciaal ontwikkeld voor de automotive sector en inmiddels opgenomen in het standaard leveringsprogramma. De spreidmagneet is ook goed toepasbaar in andere -semi- automatische processen, zoals op perssystemen en lasersnijmachines.

Werking 

Magnetische platenscheiders vinden hun toepassing in onder meer de plaatverwerkende industrie en in geautomatiseerde productiecellen. Doordat de staalplaten geolied zijn of door een andere oorzaak aan elkaar kleven, kunnen er meerdere platen tegelijk worden afgestapeld. Dit zorgt voor een productiestilstand evenals de genoemde schade aan matrijzen en gereedschappen. Het inzetten van sterke neodymium platenscheiders zorgt ervoor dat platen -ondanks de oliefilm- van elkaar scheiden, waarna ze één voor één van de stapel getild kunnen worden. Het manueel instelbare magneetveld zorgt voor een veilige en duurzame werkomgeving en voorkomt onnodige vertraging in het productieproces. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden