13 september 2023 - 4 min leestijd

Nieuwe freesautomatiseringsoplossingen, palletsysteem en loading cell bij Fastems op EMO

De steeds groeiende complexiteit en verandering rondom industriële productie vraagt om intelligente automatisering die een veerkrachtige en efficiënte high-mix productie mogelijk maakt. Fastems toont onder meer nieuwe 4- en 5-assige freesautomatiseringsoplossingen Flexibele Pallettoren (FPT) en Flexibel Palletsysteem (FPS), en Auto-Loading Cell (ALD) voor het robotisch laden van onderdelen in pallets. Fastems presenteert ook zijn nieuwe productiviteitsverhogende klantenserviceportaal myFastems en Factory Cockpit, software om situationeel bewustzijn en analyses van de volledige productieprestaties te bereiken.

Om een light-out productie en een hoog spindelgebruik mogelijk te maken in een high-mix productie met 4- en 5-assige frees- en draaifreesmachines – inclusief verticale 5-assige machines – lanceerde Fastems in 2022 zijn flexibele pallettoren (FPT). Dit jaar brengt Fastems een nieuwe, grotere versie voor een laadvermogen van 1.000 kg en pallets van 500-630 mm. Met een extreem compacte footprint van slechts 19 m² kan de FPT-1000 12 tot 24 bewerkingspallets van twee verschillende hoogtes huisvesten en ordergebaseerde productie met één enkele CNC mogelijk maken. 

Geschikt voor elke werkvloer lanceert Fastems een multi-machineversie van het hierboven genoemde FPT – Flexibel Palletsysteem (FPS). FPS is een modulaire oplossing met een uniek 360 graden ontwerp. Vergeleken met een typisch flexibel productiesysteem biedt FPS de klant de mogelijkheid om werktuigmachines, palletopslageenheden en laadstations voor operators flexibel te plaatsen, waarbij gebruik wordt gemaakt van alle vier de zijden van het systeem. Met dezelfde maximale hoogte van slechts 3,1-3,8 meter als FPT, is FPS perfect geschikt voor faciliteiten met een laag plafond. FPS biedt alle FMS-voordelen voor het produceren van een hoge mix met minimale productie-insteltijden en maximaal spindelgebruik. Zoals alle Fastems-systemen kan FPS CNC’s van meer dan 90 verschillende merken integreren en later uitbreiden of upgraden als de productiebehoeften veranderen.

’s Nachts

De Auto-Loading Cell (ALD) zorgt ervoor dat Fastems FMS 24 uur per dag onbemand draait – zelfs als de vraag naar pallets extreem hoog is. De robotcel laadt en lost de onderdelen automatisch van en naar de pallets, en klemt de onderdelen opnieuw vast tussen bewerkingen door. Naast dat ALD ervoor zorgt dat het FMS ’s nachts en in het weekend nooit stopt, kan ALD de behoefte aan pallets en opspanmiddelen aanzienlijk verminderen, waardoor zowel geld als ruimte wordt bespaard. Fastems live robotshowcase op de EMO demonstreert de principes van de functionaliteit voor automatisch laden, inclusief het vastklemmen van het onderdeel in verschillende bewerkingen, in conventionele klemarmaturen die een meer betaalbare optie zijn vergeleken met hydraulische of pneumatische armaturen.

Bezoekers van de Fastems-stand kunnen meer te weten komen over myFastems. Aangeboden als Software-as-a-Service (SaaS)-product, als onderdeel van de automatiseringsoplossingen van Fastems, biedt myFastems krachtige tools om klanten te helpen hun Fastems-systemen 24 uur per dag operationeel te houden, voor maximale beschikbaarheid en productiviteit. De digitale service is beschikbaar als een progressieve webapplicatie en is gemakkelijk toegankelijk via mobiele telefoons, tablets of laptops, waardoor transparantie wordt geboden voor alle Fastems-systemen: servicegeschiedenis, gebruik van reserveonderdelen en uitgebreid systeemoverzicht voor aangesloten systemen, evenals alarmgebaseerd herstel instructies en tickets voor ondersteuningsaanvragen. Daarnaast fungeert myFastems ook als klantenportaal, van waaruit gebruikers eenvoudig reserveonderdelen kunnen bestellen en supporttickets kunnen aanvragen. Met myFastems kunnen klanten het volledige potentieel van hun Fastems-systemen benutten!

Factory Cockpit

Last but not least presenteert Fastems (Factory Cockpit), een nieuwe oplossing die gegevens van apparaten op de werkvloer en IT-systemen (bijvoorbeeld ERP of MES) verzamelt, integreert en analyseert. Factory Cockpit biedt tools voor real-time situationeel bewustzijn en op data gebaseerde inzichten voor de productie van onderdelen, die helpen de algehele productiestroom en hulpbronnenefficiëntie te optimaliseren. Met Factory Cockpit, realtime productiestatussen of belangrijke productie-KPI’s zoals OEE, gebruik en beschikbaarheid zijn eenvoudig beschikbaar voor alle geselecteerde belanghebbenden, zowel intern als extern. Van operators op de werkvloer tot productiemanagers, bedrijfsmanagers en klanten: de naadloze informatiestroom vergroot de transparantie en verbetert de samenwerking gedurende het hele productieproces, waardoor productiebedrijven hun productie met data kunnen leiden en ontwikkelen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden