15 september 2021 - 4 min leestijd

Nikki van der Zouw en Robin Segers winnen Awards op Nederlandse Metaaldagen

Nikki van der Zouw is de Vakvrouw Metaal van het jaar. Robin Segers wint de Jong Metaal Award. Dat is vandaag bekend geworden tijdens de Nederlandse Metaaldagen in Den Bosch. Volgens de jury laat de uitslag zien dat de jongeren er klaar voor zijn om de toekomst van de metaal te dragen.

Vakvrouw Metaal Award

Bij de verkiezing om de Vakvrouw Metaal Award was het een nek-aan-nek race tussen Nikki van der Zouw en Esmee Verburg. Uiteindelijk trok Nikki aan het kortste eind. Nikki is ondanks haar jonge leeftijd bezig om, ZME Fijnmechanisch Atelier, over te nemen en voort te zetten. Inmiddels runt zij elf high-tech CNC-machines op het gebied van draaien, langdraaien en multitasking met de hulp van twee vaste medewerkers en een deeltijdwerknemer, De twee oprichters van ZME Fijnmechanisch Atelier zijn nog wel aanwezig, maar inmiddels heeft Nikki hen geheel zakelijk ontlast. Op dit moment is ze zich aan het bekwamen in het langdraaien van minuscule precisiedelen. Ook een mooie mijlpaal is dat de volledig geautomatiseerde 24/7-massadraaicel inmiddels de 10 miljoen geproduceerde producten ruim is gepasseerd, dat doet ze er nog even bij.

De Vakvrouw Metaal Award is voor vrouwelijke vakspecialisten die een hartelijke aanmoediging verdienen en minimaal 2 jaar actief zijn binnen de Metaalsector. Het gaat om een talentvolle dame die haar sporen heeft verdiend volgens haar collega(s), werkgever of klant. Voor deze Award hoeft men niet specifiek actief te zijn als technicus, ook managers en andere vakspecialisten komen voor deze Award in aanmerking. 

Jong Metaal Award

Robin Segers ging er met de titel Jong Metaal Award vandoor. De Jong Metaal Award is bestemd voor dat aanstormende talent (max. 25 jaar) dat ondanks de prille carrière binnen de sector een opmerkelijke drive en knowhow laat zien. Voor deze Award hoeft men niet specifiek actief te zijn als technicus, ook managers en andere vakspecialisten komen voor deze Award in aanmerking.

De inmiddels 23 jarige Robin Seegers kreeg in 2019 de opdracht om de implementatie van Shop Floor Control te realiseren. Een project dat bedrijfsbreed is ingevoerd om werkprocessen te digitaliseren en te stroomlijnen. Op de werkplekken in de constructie zijn computers komen te staan die de papieren dossiers hebben vervangen. Op een afdeling waar de vergrijzing hoog is, is het Robin gelukt om de mensen met zijn enthousiaste instelling de moderne techniek bij te brengen. Het gebruik van papier is flink teruggebracht en de mensen op de werkvloer ontvangen hun tekeningen en productiedossiers nu digitaal op grote schermen.

Robin heeft in de afgelopen 2 jaar grote stappen gezet en heeft het ondanks zijn jonge leeftijd voor elkaar gekregen om draagvlak te creëren en volledig geaccepteerd te worden in zijn aansturende rol van de afdeling. De oudere garde was misschien wat sceptisch in het begin, maar Robin wordt inmiddels door iedereen gewaardeerd en ze willen niet meer zonder hem. Door zijn positieve instelling, energie en open houding is dit een natuurlijk proces geweest.

Een speciale vermelding is er voor Kaylee van Yperen. De jonge mede-eigenaar van de Stieva Metaalgroep had wel de meeste punten gehaald in de publieksstemming, maar moest in de jury-beoordeling Robin voor laten. De uitslag van de jury bepaalde voor de helft de winnaar, de stemmen van het publiek de andere helft. 

Toekomst

Event director van de Nederlandse Metaaldagen en organisator van de verkiezing Jeroen ter Steege is blij met de aandacht voor werken in de metaal. “Het is een mooi en divers vakgebied, dat ook voor jongeren de ruimte biedt. Natuurlijk is er vergrijzing, maar de kandidaten en de bedrijven waar ze werken laten zien dat de toekomst er is. De jeugd komt er aan!”

De twee Awards zijn ingesteld voor de beste jonge vakgenoot en de meest getalenteerde vakvrouw die zich in 2021 hebben gemanifesteerd. De jury voor beide Awards bestond uit Eric Weustink – hoofdredacteur van ‘MetaalNieuws’ -, Marianne van Loenhout – beleidsmedewerker van de Koninklijke Metaalunie – en Jeroen ter Steege. Fried Kaanen, voorzitter van de Metaalunie, heeft tijdens de Metaaldagen de Awards aan de winnaars overhandigd. 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden