11 september 2023 - 2 min leestijd

Robojob toont nieuwe technologie op EMO Hannover

RoboJob toont 14 systemen tijdens de EMO in Hannover. maakte eerder al bekend dat het er maar liefst 14 systemen zal tonen. Zo wordt de Tower uitgerust met de nieuwe servogrijper, en die zorgt voor heel wat flexibiliteit en autonomie. “Net als elke andere grijper heeft ook deze grijper 2 kanten: één om een onbewerkt werkstuk te hanteren en de andere om het afgewerkte werkstuk te hanteren,” vertelt CEO Helmut De Roovere. 

“Werkstukken kunnen onder andere schijven, blokken en assen zijn. Maar de Servogrijper kan ook opspanmiddelen, klauwplaten, afzonderlijke bekken van een opspanapparaat en spantangen hanteren. Bovendien kan de robot zelf van grijper wisselen in functie van wat hij zal moeten vastnemen. Het zorgt ervoor dat je met de Tower heel wat meer autonomie en flexibiliteit creëert om dagen lang autonoom te produceren.”

Verder wordt op de Tower behalve het SCHUNK Rapido ook het nieuwe SCHUNK KSP-BWA-wisselsysteem gedemonstreerd: met het RAPIDO snelwisselsysteem wisselt de robot de individuele spanklauwen van de draaimachine uit. Bij het nieuwe KSP-BWA-systeem werkt dat net hetzelfde, maar dan voor de bekken van een opspanning in een freesmachine. Ook daar wisselt de robot de individuele bekken uit. “Op die manier zorgen we ervoor dat de robot niet de ganse opspanning moet uitwisselen,” vertelt De Roovere. “Dat is niet enkel een lichter gewicht voor de robot, maar ook een lagere investering voor de klant. De basis blijft immers dezelfde, en het zijn enkel de bekken die moeten worden uitgewisseld. De klant hoeft dus niet verschillende opspanningen aan te kopen.”

Op de Mill-Assist presenteert RoboJob de toepassing die het samen met HWR Spanntechnik ontwikkelde: daarmee is het mogelijk om behalve werkstukken ook HWR-klemmen te beladen en ontladen op de automatiseringsoplossing voor freesmachines.

Ook Coby CNC is van de partij, voor de eerste keer op de EMO. De ‘doe-het-zelf’ cobot-oplossing kan nu ook online besteld worden en kan door de klant zelf geïnstalleerd worden. “Op die manier maken we CNC-automatisering betaalbaar en toegankelijk voor iedereen. Bovendien is er geen robotinterface nodig op de CNC-machine en kan er ook daar aanzienlijk in bespaard worden,” aldus De Roovere.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden