27 augustus 2021 - 3 min leestijd

Smart Manufactering centraal op Nederlandse Metaaldagen

Van 15 tot en met 17 september is er eindelijk weer een beurs voor de metaalsector. De Brabanthallen in Den Bosch openen dan de deuren voor de Nederlandse Metaaldagen. Volgens organisator Jeroen ter Steege van United Fairs ziet dat de regionale maakindustrie de toekomst heeft. “Maar om te kunnen concurreren, zal de arbeidsproductiviteit in Europa omhoog moeten.”

“De beurs gaat door”, vertelt Jeroen ter Steege enthousiast. De mede-eigenaar van United Fairs is blij als hij weer kan doen wat hij graag wil: beurzen organiseren. “De wereld is de laatste twee jaar in een ongekend tempo veranderd en over tien jaar zal de maakindustrie in Europa er compleet ander uitzien. Door de coronapandemie, de blokkade van het Suezkanaal en nu steeds weer het sluiten van verschillende Chinese havens, is gebleken dat lange toeleveringslijnen niet zo handig zijn. De regionale maakindustrie heeft de toekomst. Maar om te kunnen concurreren met de lagelonenlanden zal de arbeidsproductiviteit in Europa omhoog moeten. Hiervoor zal de maakindustrie slimmer moeten gaan produceren en investeren in smart manufacturing.”

De Nederlandse Metaaldagen is een inhoudelijk kennisevent bestaande uit een vakbeurs, een congres en een seminar-programma. Het centrale thema van De Nederlandse Metaaldagen 2021 is Smart Manufacturing. Ter Steege: “Ik denk dat er meer behoefte is aan kennisgebonden events waar men antwoord vindt op de vraag hoe de bedrijfsvoering/productie kan worden verbeterd. Ik denk dat het de komende jaren moet gebeuren, zeker als we de voorsprong op andere landen willen behouden en versterken”. Na overleg met de Metaalunie is besloten om ook toeleveranciers toe te laten op de Metaaldagen. 

“Als we de markt willen stimuleren om te investeren in smart manufacturing, moeten we die markt ook de mogelijkheid geven om in contact te komen met mogelijke afnemers. Een keten van slimme toeleveranciers die concurrerend producten kunnen aanbieden is van levensbelang om de kans op reshoring en nearshoring te vergroten. Ook de beslissing om niet alles zelf meer te produceren, maar delen in te kopen kan een slimme oplossing zijn. Zeker bij gespecialiseerd werk of productietechnologie. Dat vergt vaak een grote investering.”

Verschil

Het verschil met andere vakbeurzen zoals TechniShow is dat er niet honderden draaiende machines zullen staan. De bezoekers van de Metaaldagen zijn op zoek zijn naar oplossingen voor meer rendement binnen hun huidige bedrijfsvoering. Ter Steege: “Hiervoor hebben we de stand-afmeting gemaximeerd tot 80 vierkante meter, waardoor er geen overvloed aan machines zal worden geëxposeerd.”

Het congresprogramma wordt verzorgd door de Koninklijke Metaalunie, die als kennispartner is verbonden aan de Nederlandse Metaaldagen. Ook zal in het congrestheater op donderdag 16 september een ondernemersdebat plaatsvinden over ketenverstoring. Hier zal een aantal topondernemers aan deelnemen die te maken hebben gehad met verstoorde toelevering en dit regionaal hebben opgelost. 

Bezoekers kunnen zich registreren via www.denederlandsemetaaldagen.nl 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden