27 februari 2020 - 4 min leestijd

TechniShow 2020: aandacht voor 3D-printen, Smart Industry en Formule 1

Van 1 tot en met 4 september staat Jaarbeurs in het teken van TechniShow 2020. Uit onderzoek blijkt dat er veel behoefte is aan informatie over 3D-printen en Smart Industry. 
Wat kan ik ermee, is het voor mijn bedrijf en product geschikt, welke kennis moet ik opdoen, hoe zit het met de terugverdientijd en hoe staat het met de technologische ontwikkelingen? Tijdens TechniShow kunnen bezoekers een antwoord vinden op deze vragen”, vertelt Ramon Dooijewaard, directeur van FPT-VIMAG. 

Bewustzijn

In 2016 werd industrieel 3D-printen voor het eerst als thema onder de aandacht gebracht tijdens TechniShow. Toen om bewustzijn te creëren over de eventuele mogelijkheden van de technologie. Nu, vier jaar later, hebben veel bedrijven zich verdiept in Additive Manufacturing (AM). Toch worstelen veel andere bedrijven nog met de vraag of AM voor hun toepassingen interessant kan zijn, met welke printtechniek ze moeten starten, wat voor randapparatuur ze nodig hebben en of het sowieso iets oplevert. Tijdens de komende TechniShow geven een 3D-printplein en een congres inhoud aan de praktische kant van 3D-printen. Door kennis, machines en toebehoren samen te brengen op een plein, kunnen bezoekers snel antwoorden vinden op vragen. “In het verleden was het thema 3D-printen te vinden op stands van verschillende exposanten verspreid over de beurshallen. Door 3D-printen nu in één gebied op te stellen, is alle informatie ter plekke. Dat is niet alleen voor bezoekers prettig, maar ook voor de deelnemende exposanten op het plein.”

Smart Industry

Hoewel de term Smart Industry vaak gebruikt wordt, is voor veel industriële bedrijven nog niet duidelijk wat het voor hun bedrijf nou eigenlijk inhoudt. “Volgens de leden van FPT VIMAG hebben hun klanten veel behoefte aan meer informatie over Smart Industry, Internet of Things en Big Data. In 2018 hebben we het onderwerp al uitgebreid onder de aandacht gebracht op de beurs en ook dit jaar zal TechniShow het trefpunt zijn voor iedereen die meer wil weten over digitalisering en hoe het kan helpen om efficiënter te produceren en een sterke concurrentiepositie te behouden.” 
De ‘Factory of the Future’-lounge zal tijdens TechniShow 2020 het middelpunt zijn van Smart Industry. Hier komt onder andere een proefopstelling te staan van TNO. Verder zal Siemens een Digital Twin presenteren. FME vult het geheel aan met advies en kennis. Op dinsdagochtend wordt het Smart Industry Congres gehouden, in samenwerking met Programmabureau Smart Industry. “Een interessante manier om TechniShow 2020 te beginnen.”

Formule 1

Om studenten enthousiast te maken voor TechniShow en de maakindustrie, heeft FPT VIMAG samen met de vakgroepen Plaatwerk en Verbindingstechniek een interessante opdracht bedacht. Studenten krijgen de mogelijkheid om tijdens TechniShow, op dinsdag 17 maart, een schaalmodel van een F1-auto te maken. Om die auto samen te stellen moeten ze bij meerdere exposanten langs om stap voor stap elk onderdeel te produceren. Exposanten die betrokken zijn bij de F1 zijn tijdens de TechniShow te herkennen aan een grote F1-sticker. Zij kunnen de studenten informeren over elke productietechniek die daarbij komt kijken. Zoals het snijden van plaat met een fiberlaser, het watersnijden van de rubberen wielen, verbindingstechnieken en nabewerkingstechnieken. Ook krijgen de studenten inzicht in verschillende software-oplossingen die aan de basis staan van de hedendaagse industrie.

Zelf achter het stuur 

Naast het maken van een eigen auto krijgen studenten de gelegenheid om in hal 12 achter het stuur te kruipen van een F1-simulator. “TechniShow moet naast informatief ook leuk zijn voor de jonge generatie”, vertelt Floris de Zwart, Brandmanager Maakindustrie bij Jaarbeurs. “Door ervaringen en kennis op te doen in combinatie met entertainment, kunnen we studenten een leuke, interessante dag bezorgen.” En terwijl studenten zich vermaken in de hallen, wordt er voor leraren een lezing georganiseerd over de huidige stand der techniek.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden