20 oktober 2022 - 3 min leestijd

Twee nieuwe lasersnijmachines Mazak op EuroBlech

Yamazaki Mazak zal op EuroBLECH 2022 twee nieuwe lasersnijmachines voor het snijden van buizen, pijpen en plaatwerk onthullen: de FG-400 NEO en Optiplex 3015 NEO 15 kW. De FG-400 NEO kan de productie stroomlijnen en de prestaties verbeteren door meerdere processen in één machine uit te voeren, waaronder 3D-snijden, tappen, boren, afschuinen en vloeiboren.

Het systeem is bij uitstek geschikt voor grote buizen en pijpen, inclusief ronde, vierkante en rechthoekige doorsneden; evenals H-, I- en L-balken. Dankzij de combinatie van een gloednieuwe 3D-laserkop met A-as, B-as en fiberlasertechnologie, kan het de stabiele bewerking van complexe vormen en sterk reflecterende materialen, zoals koper en messing, vergemakkelijken. Het 4-spansysteem zorgt voor extra stabiliteit door materiaalvervorming tijdens de verwerking te voorkomen.

Als aanvulling op de machine heeft Mazak een reeks levenskwaliteitsfuncties ontwikkeld, waaronder het nesten van onderdelen, gereedschapssimulatie en een gereedschapspadmonitor om de insteltijden te versnellen en continue productie mogelijk te maken.

De Optiplex 3015 NEO 15 kW is de nieuwste instapper in de Optiplex 2D lasersnijmachine serie. Dankzij een winnende combinatie van Mazatrol SmoothLx CNC-besturing, MCT3-snijkop en een schat aan aanpassingsmogelijkheden, levert de machine een zeer nauwkeurige en nauwkeurige plaatbewerking.

Het model profiteert van een hoge mate van geautomatiseerde functies om snellere insteltijden te leveren (tot 95% in vergelijking met standaard lasermachines), inclusief automatische sproeierwisseling, evenals automatische focusdetectie en -positionering om het gebruiksgemak te verbeteren en de piercing te optimaliseren prestatie.

De grote toegangsdeuren aan de voor- en zijkant verbeteren de toegankelijkheid van het werkgebied en vereenvoudigen het laden en lossen. De Nozzle Auto Centreing Camera geeft de spuitmondlocatie weer op het CNC-scherm, zodat de operator de toorts kan aanpassen, terwijl de nestfunctie automatisch bepaalt hoe de onderdelen moeten worden gerangschikt voor optimaal snijden op restmateriaal.

De OPTIPLEX 3015 NEO 15 kW die op EuroBlech wordt getoond, zal worden uitgerust met het CST 3015-automatiseringssysteem met een enkele toren die boven de laserpalletwisselaar wordt gemonteerd. Dit automatiseringssysteem CST 3015 heeft 8 afzonderlijke pallets met elk een laadvermogen tot 3.000 kg en maakt gebruik van een op zuigkracht gebaseerd systeem voor het laden van grondstoffen en een dubbel ondersteunde vorkenset voor het lossen van bewerkte werkstukken.

Beide machines die te zien zijn op de beurs maken gebruik van Mazak’s Laser Beam Shaping en Fiber-technologieën. De snijkwaliteit wordt bereikt door de vermogensdichtheidsconcentratie van de laserstraal te regelen, terwijl een breed scala aan verschillende materialen en diktes kan worden aangepast door de diameter en vorm van de straal aan te passen. De Fiber-technologie kan aanzienlijke kostenbesparingen en energiebesparingen opleveren (tot 60% in vergelijking met eerdere modellen), terwijl het een onovertroffen snijsnelheid en kwaliteit biedt voor zowel dikke als dunne materialen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden