19 oktober 2022 - 2 min leestijd

Yaskawa introduceert terugwinnen van robot-rem-energie op EuroBlech

Tijdens EuroBlech 2022 presenteert Yaskawa een oplossing om energie terug te winnen uit de remmen van een robot. Deze techniek belooft een besparing in het energieverbruik van 8 tot 25 procent. Daarnaast ligt de focus op verschillende oplossingen in booglassen.

Yaskawa biedt een technische oplossing voor het terugwinnen van robotremenergie in het elektriciteitsnet – standaard en zonder extra hardware. Alle grotere Yaskawa robotseries met een payload vanaf ca. 50 kg en de nieuwste YRC1000-robotbesturingen zijn in staat om kinetische energie van neerwaartse en zijwaartse bewegingen direct om te zetten in 400 V AC bij 50 Hz en terug te voeren naar het net. Afhankelijk van het bewegingspatroon wordt daarmee de energiebehoefte van de robot aanzienlijk verminderd.

Eenvoud

Door de combinatie van een collaboratieve robot en een eenvoudige gebruikersinterface zorgt de Weld4Me oplossing voor eenvoud voor de gebruiker, zonder de essentiële lasfuncties uit meer dan 40 jaar laservaring te missen. Met handmatige begeleiding kan de Yaskawa HC10 cobot eenvoudig naar nieuwe lasposities worden verplaatst en worden geprogrammeerd. Nadat het programma is aangemaakt, kan het robottraject gecontroleerd worden en eventueel aangepast, voordat de robot begint met lassen. Een langdurig leerproces in complexe programmeeromgevingen is niet meer nodig. Omdat de HC10 lascobot gebruik maakt van dezelfde robotbesturing als alle andere industriële robots van Yaskawa, zijn ook de geavanceerde functies beschikbaar zoals lasnaadzoeken, pendelen, lasnaadvolgen en meerlagenlassen, zodat de Yaskawa lascobot ook voor complexere producten kan worden ingezet.

Flexibel en ruimtebesparend

De serie ArcWorld booglas robotcellen van Yaskawa biedt al jaren lang een flexibele oplossing voor productiebedrijven om hun productie te verhogen. Een van de kleinste modellen uit de serie is te zien op EuroBLECH. De Yaskawa ArcWorld Mini RS te zien, een flexibele en ruimtebesparende lascel die eenvoudig te installeren en verplaatsen is en een compacte en makkelijke optie biedt voor het vervangen of aanvullen van handmatig lassen. 

Tevens worden de mogelijkheden van de AR serie booglasrobots met “Error Recovery” functionaliteit gepresenteerd. Het doel van deze applicatie is de detectie en snelle afhandeling van lasfouten die kunnen optreden tijdens synchroon lassen van onderdelen. Verder kunt u kennis maken met de mogelijkheden die Yaskawa biedt op het gebied van puntlassen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden