2 mei 2017 - 2 min leestijd

Industrie produceert opnieuw meer dan jaar eerder

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in mei 2,0 procent hoger dan in mei 2014. Zonder het weggevallen productiecapaciteit in de tabaksindustrie zou de productiegroei van de industrie nog groter geweest zijn. Door de bank genomen stijgt de productie industrie sinds de zomer van 2014.

 

De productie van de transportmiddelenindustrie was 10,5 procent hoger dan in mei 2014 die van de machine-industrie bijna 10 procent hoger. De metaalproducten industrie produceerde net iets minder dan een jaar geleden.

De productie van de voedingsmiddelen- en elektrische-apparatenindustrie lag hoger dan een jaar eerder. Daarentegen produceerde de farmaceutische industrie bijna 4 procent minder. De productie van chemische producten lag ook lager dan een jaar eerder.

De stemming onder de ondernemers in de industrie was in juni beter dan een maand eerder. Ook in mei nam het vertrouwen toe. In juni lag het producentenvertrouwen op het hoogste niveau in ruim vier jaar tijd. De verbetering in juni komt vooral doordat ondernemers veel positiever zijn over de productie in de komende drie maanden.

De industriële ondernemers in Duitsland zijn in juni daarentegen aanzienlijk minder positief dan in mei. In mei nam het vertrouwen ook licht af. In april bereikte het vertrouwen van de Duitse industriële ondernemers het hoogste niveau van 2015. Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden