7 januari 2021 - 2 min leestijd

Column: ‘Tevredenheid leidt tot onveiligheid’

Ben jij een leider of een manager? Vorige week sprak ik een manager die erg trots was dat het medewerker tevredenheidsonderzoek onder zijn medewerkers zo positief had uitgepakt. Al betreurde hij wel dat er deze maand een bedrijfsongeval was geweest. Zonder gelukkig al te grote schadelijke gevolgen.

Tevredenheid is, volgens de Van Dale, een toestand waarin je niet meer verlangt dan wat er is. Klinkt een beetje gezapig en het lijkt me geen voedingsbodem voor groei en innovatie. Het liefst heb je bevlogen medewerkers, toch?

Wat is een bevlogen medewerker? Volgens arbeids- en gezondheidspsychologen Bakker & Schaufeli (2009) zijn zij positiever over hun werk. Ze zijn vitaler en vertonen ook nog eens sterker leergedrag. En een open deur: ze zijn ook minder vaak ziek, zijn productiever en innovatiever.

Kortom, liever dit dan iemand die ‘gezapig tevreden’ is.

Nu komt de grap. Wist u dat er minder bedrijfsongevallen plaatsvinden binnen organisaties met bevlogen medewerkers? 62% maar liefst! Met als gevolg een kwart minder verzuim. Dit blijkt uit onderzoek van The Gallup Organization in 2003 onder bijna een half miljoen productiemedewerkers.

Iedere manager wil natuurlijk zo’n bevlogen medewerker, als je het hen op de man af vraagt. En natuurlijk een veilige afdeling. Dus hoe kan hij daarvoor zorgen? Allereerst moet hij je vertrouwen en de autonomie te geven, zodat je jouw professie goed kan uitvoeren. En dit is voor veel managers al erg moeilijk, blijkt uit de praktijk.

Maar het allerbelangrijkste is; geeft hij het goede voorbeeld. En precies hier zit de crux wat betreft veiligheidsgedrag. Voorbeeldige leiders gaan voor in de strijd rondom een veilige werkomgeving.

Ze zijn de schakel, niet alleen richting bevlogen medewerkers, maar ook in het creëren van een gedegen veiligheidscultuur.

Ben jij een leider of een manager? Want als je manager bent, dan werk ik liever – voor mijn eigen bevlogenheid en veiligheid – ergens anders.

Chris Meijnen is columnist van TechniShow Magazine. Hij schrijft over arbeid en coaching. Hij is oprichter van Orbit Loopbaanadvies. De column is gefilmd bij NIJL Aircraftdocking in Zwolle, met dank aan norbert pieterse voor het welkom en de plek. De gefilmde column is gemaakt door Verbinding Uitgeverij.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden