Bij veel maakbedrijven die maatwerk leveren, is het de gewoonte om voor elke order een nieuw ontwerp te maken volgens het Engineering to Order (ETO) principe. Dat is als de kok die op verzoek nieuwe recepten samenstelt en kookt op bestelling. Dit kan echter een relatief lang proces zijn en eindklanten hebben hiervoor vaak niet meer het geduld, de tijd en het budget.
Om concurrerend te blijven moeten maakbedrijven de overstap maken naar Configure to Order (CTO), waarbij orders worden samengesteld en geassembleerd op basis van vaste bouwstenen. Een keuzemenu, met voldoende opties om je bestelling geheel naar eigen smaak samen te stellen. Wat moet je doen om deze overstap goed te kunnen maken? Een kijkje in de keuken in vier belangrijke stappen:
Betrek je medewerkers
Benader de overgang van ETO naar CTO niet als een kostenbesparing, maar zie het als een kans om te groeien binnen je huidige capaciteit; als het lijkt of er banen op het spel staan omdat er na de overstap minder tijd nodig is om producten te ontwerpen, zal er weerstand ontstaan op de werkvloer. Laat medewerkers inzien dat als je volgens CTO met vaste bouwstenen werkt, er met dezelfde hoeveelheid medewerkers meer tijd overblijft voor nieuwe projecten en innovaties. Handel daar ook naar!
Zorg voor ownership
De configureerbare bouwstenen of modules bestaan uit vaste samenstellingen die gezamenlijk het eindproduct vormen. Het ontwerpen van een flexibele standaard die eenvoudig én specifiek gemaakt kan worden, op basis van een aantal variaties, vraagt een geheel nieuwe manier van denken. In welke stukken kan het product opgeknipt worden? En hoe behoud de klant daarbij de relevante keuzes? Om terug te gaan naar de kok: verschillende soorten broodjes bij een groentesoep aanbieden is zinvol, de groente en het water waaruit de soep bestaat los aanbieden is dat niet. Een productmanager die verantwoordelijk is voor de bouwstenen, is een must voor een bedrijf dat de transitie naar CTO wil maken. Hij of zij onderhoudt de standaard (de menukaart) en zorgt ervoor dat deze blijft voldoen aan de vraag vanuit de markt.
Integreer een productconfigurator in je bedrijfssystemen
Productconfiguratiesoftware kan een belangrijke rol spelen binnen CTO; het biedt een basis waarin de verschillende variaties vastgelegd kunnen worden. Een productconfigurator maakt de vertaling van een technisch product naar de sales afdeling, of direct naar de eindklant. Als je hierin gaat investeren, zorg dan dat dit systeem goed integreert met de andere bedrijfssystemen zoals je ERP-systeem. Door goede koppelingen kan je voorkomen dat bepaalde ingrediënten niet op voorraad zijn. Realiseer je daarbij ook dat een configurator veel data genereert. Het is belangrijk om die data goed te beheren, zodat je er voordeel uit kunt halen.
Blijf luisteren naar de klant
Zet bij het inrichten van een productconfigurator de klant centraal: wat wil hij of zij nu eigenlijk? Het proces moet daar zo goed mogelijk op aansluiten, ook als het sales is die straks aan de knoppen zit. Een configurator waar de klant helemaal zelf mee aan de slag kan geeft hem de regie, maar ook dan mag de eigen adviseursrol niet verwaarloosd worden. Ga op basis van de aanvraag van de klant in gesprek en vraag goed door naar het eigenlijke probleem, om er zeker van te zijn dat dat wat gevraagd wordt ook de beste oplossing is om de honger van de klant te stillen.
De stap van ETO naar CTO levert veel op maar is ook een ingrijpende stap voor je bedrijfsprocessen; de keuken moet helemaal omgegooid worden. Realiseer CTO daarom niet van de ene op de andere dag. Zorg ervoor dat je met de juiste partners in zee gaat en begin niet te groot; configureer productlijn voor productlijn. Dit maakt de overstap behapbaar zodat je daadwerkelijk toe kan naar een sneller levering van het product aan de klant tegen lagere kosten, zonder op kwaliteit in te leveren.
Door Lissa Verhoog, Product Marketing Manager bij ECI Solutions.
Bezoek de ECI stand tijdens de TechniShow op 10.C.010.
De Nederlandse high techsector, met ASML en Philips als trekkers, blijft in Nederland veruit de grootste private investeerder in R&D. …
De verdere ontwikkeling van een competitieve Europese maakindustrie heeft geld nodig. Net zoals de staatssteun in de Verenigde Staten en …
Cadmes is vanaf heden officieel reseller zijn van SolidCam, een softwarepakket voor geïntegreerde CAM-oplossingen binnen CAD-omgevingen, zoals Solidworks. SolidCam staat …
De Soestse bedrijven Straal Totaal Soest en Midcoat zijn vanaf 27 november 2024 onderdeel zijn geworden van LOA Full Surface …