23 februari 2020 - 5 min leestijd

De Ridder presenteert Sodick draadvonkprimeur op TechniShow

Op TechniShow presenteert De Ridder uit Best een echte draadvonkprimeur die nauwkeurigheid naar een nieuw level tilt. De nieuwe Sodick ALC 600P overtreft de nauwkeurigheid van de ook al nauwkeurige Sodick ALC 600G. De ‘pitch’-nauwkeurigheid op een serie gaten is van 2 tot 4 micrometer verbeterd naar ± 1 micrometer. “Deze nieuwe draadvonkmachine is alleen geschikt voor een hele selecte groep bedrijven die er echt alles aan doen om die laatste micrometer te temmen”, aldus Hans Wisman van De Ridder.

“Om nauwkeurigheden binnen een micrometer te kunnen draadvonken moet alles op elkaar afgestemd zijn. Niet alleen moet de machine uitstekend zijn gekalibreerd en moet de machine in een omgeving geplaatst worden met een perfecte temperatuurregeling, ook is een stabiele fundatie cruciaal. Daarom is de nieuwe P-Serie alleen geschikt voor bedrijven die het maximale willen bereiken, vertelt Tom Noens van De Ridder. De nieuwe Sodick ALC 600P is afgeleid van de ALC 600G en deelt dan ook het werkbereik van 600 mm x 400 mm x 350 mm (XxYxZ). Verder zijn allerlei ontwikkelingen doorgevoerd die voor de nog hogere statische nauwkeurigheid zorgen. Ten eerste is de P-serie voorzien van dwarsrolgeleidingen in tegenstelling tot de kogelgeleidingen op de G-serie. De dwarsrolgeleidingen zorgen voor een groter contactoppervlak dankzij de cilindrische lagers. Hierdoor worden piekbelastingen egaler verdeeld, waardoor piekbelasting die bij kogelgeleidingen ontstaan, wordt voorkomen. Zo ontstaat een hogere stijfheid, nauwkeurigheid en een langere levensduur. Zoals bij alle Sodick machines worden de contactvlakken van het machineframe handgeschraapt. Voor de P-series zijn de toleranties echter vele malen hoger gelegd. Waar een schraper tussen de twee en zes uur doet over het schrapen van bijvoorbeeld de ALC 600G, kan de P-serie wel twee dagen in beslag nemen. “De basis van de hoge nauwkeurigheid wordt met schrapen bereikt. Voor de P-serie wordt ook de schraapkwaliteit naar het volgende level getild”, aldus Wisman.

 

TTemperatuursensoren en compensatiesoftware

De P-serie is verder uitgerust met veel sensoren die de temperatuur bewaken en zorgen voor continue waardes. Zo is de P-serie voorzien van een temperatuursensor in de watertank voor een nauwkeurige temperatuurregeling. Een waterkoeler bewaakt de temperatuur op ± 1°, waardoor het thermische effect in het werkgebied wordt geminimaliseerd. Verder is de machine uitgerust met een CNC-besturing die voorzien is van 2D pitch-compenserende software. Deze software compenseert automatisch pitch-fouten bij het positioneren van elk vierkant van 10 mm x 10 mm.

Last but not least heeft de nieuwe P-serie een machinedeur van koolstofvezel om de massa te reduceren. Door de massareductie is de kans op het ontstaan van afwijkingen door het open- en dichtgaan van de deur verder beperkt. Al met al zorgen deze ontwikkelingen voor een uitermate nauwkeurige machine, blijkt ook uit testen die De Ridder heeft gedaan. “We hebben in het Europese hoofdkantoor van Sodick in Engeland een testplaat gemaakt om te controleren of datgene wat Sodick beweert wel echt de realiteit is. Uit de test blijkt inderdaad dat de steekmaatnauwkeurigheid tussen posities ± 1 micrometer bedraagt. En dat is bijzonder omdat de huidige ALC 600G qua precisie al aan de top staat van de markt. Deze machine is nog nauwkeuriger en dat is in mijn ogen uniek”, aldus Wisman. De testplaat, die straks met alle meetwaarden ook op de TechniShow te zien zal zijn, is 400 mm in de X-as en 300 mm in de Y-as. De afwijking na het vonken over de gehele lengte bedraagt respectievelijk 0,8 micrometer en 0,7 micrometer. “Zoals gezegd kun je zulke nauwkeurigheden alleen behalen als alles klopt. De Ridder helpt klanten na aankoop standaard met het uitrichten van de machine middels een laserinterferometer. Dat is overigens ook een service die we commercieel aanbieden”, vertelt Noens.

 

TechniShow

Naast Sodick presenteert De Ridder ook een Axile G6 draaifreescentrum van EMCO, een moderne drie-asser van Maple en een instapslijpmachine van Studer op TechniShow. “De Studer Favorit 1000 is uitvoerbaar in vier slijplengtes, dankzij de nieuwe modulaire opbouw van de Favorit-lijn. Door de modulaire opbouw is Zwitserse slijpprecisie nu voor een verrassend aantrekkelijke prijs leverbaar”, aldus Wegman. Daarnaast worden de Digital Solutions van Studer gepresenteerd. In de praktijk betekent dit dat de Industrie 4.0 oplossing de actuele monitoring mogelijk maakt van alle aangesloten machines, van Studer of desgewenst ook van andere fabricaten. “Met de oplossing willen we bezoekers laten zien hoever we zijn met de 4.0 technologie en hoe je die, puur als voorbeeld, zou kunnen toepassen. Het Industry 4.0 thema is een containerbegrip dat voor elke klant iets anders betekent. Daarom bespreken wij graag met onze klanten welk doel zij concreet met procesoptimalisering voor ogen hebben, zodat wij daar met onze kennis en beschikbare technologie een realistisch voorstel op kunnen loslaten, in welke vorm dan ook.”

Naast het tonen van machines geeft De Ridder als highlight twee keer per dag een presentatie, die door een professionele gastheer wordt verzorgd. Met deze presentaties, die op grote schermen te volgen zal zijn, wil De Ridder op de beurs de breedte van haar (draai- en frees-) programma en de kracht van haar applicatie- en servicediensten verrassend onder de aandacht brengen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden