26 maart 2021 - 2 min leestijd

Dormer Pramet breidt assortiment GL-gereedschappen uit

Dormer Pramet heeft het assortiment GL-gereedschappen voor afsteken en diep groefsteken uitgebreid met nieuwe beitels, dubbelzijdige wisselplaten en geometrieën. De toevoegingen voorzien in nieuwe mogelijkheden voor het bewerken van kleine werkstukken, en het groefsteken met een kortere uitsteeklengte. Dit ter ondersteuning van kopieer- en langsdraaien in verschillende materialen.

Deze uitbreiding is een vervolg op de eerdere ontwikkeling van nieuwe af- en groefsteekgereedschappen, die in november 2019 werden gelanceerd. Toen presenteerde de wereldwijde producent de GL 25 mm wisselplaat en de G8330 PVD hardmetaalsoort als veelzijdige en stabiele optie bij het verspanen van staal, rvs en gietijzer.

De nieuwste gereedschappen omvatten onder meer beitels met opname 12×12 voor verscheidene radiale bewerkingen, waarbij verschillende wisselplaatbreedtes en snededieptes mogelijk zijn. Een versterkt ontwerp zorgt voor hoge stijfheid en trillingsweerstand, voor een kwalitatieve oppervlakteafwerking.

Gebruikers profiteren ook van een kortere insteltijd door de makkelijk toegankelijke klemschroef (onder een hoek van 30°), en de mogelijkheid de wisselplaat met één hand te vervangen. Daarnaast zien we ook de nieuwe Pramet beitels GSLF(RL) EXT met uitsteeklengte 24-32 mm voor universeel gebruik, de GSLF(RL) EXT-G voor groefsteken met 10-12 mm uitsteeklengte en GLSF(RL) EXT-S voor kleine werkstukken en Swiss-draaibanken.

De lange GL-wisselplaat, met tot 60% diepere snedecapaciteit ten opzichte van de bestaande LCMF 16 wisselplaat, is nu ook beschikbaar in twee nieuwe geometrieën; GM en MM. Deze zijn beide voorzien van een positieve fase voor langere levensduur door lagere snijkracht en minder kans op snijkantsopbouw.

Door de afgeronde snijkant is de MM geometrie zeer geschikt voor kopiërende draaibewerkingen, terwijl de GM geometrie meer is ontwikkeld voor groefsteken en langsdraaien. Bovendien zijn nu ook meer wisselplaten beschikbaar (tot breedte 6 mm) voor het bewerken van kleine werkstukken. De brede 5 en 6 mm wisselplaten (MM) zijn zo ontworpen, dat er geen verdere modificaties dienen te worden aangebracht aan de houder, voor diepere snedes. Alle platen zijn beschikbaar in zowel de CVD T7325 en PVD G8330 hardmetaalsoort, voor het bewerken van vele verschillende materialen.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden