11 maart 2021 - 2 min leestijd

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

Dormer Pramet heeft een nieuwe generatie volhardmetaal vijfsnijders gelanceerd voor dynamische freesstrategieën, geschikt voor de stempel- en matrijzenbouw alsook algemene bewerkingen. Het S7 assortiment dekt een brede range bewerkingen af in allerlei staalsoorten, gietijzer, en lastig verspaanbare materialen, zoals roestvaste stalen en superlegeringen.

De nieuwe toevoegingen, S770HB/S771HB/S772HB/S773HB, laten tot wel 25% hogere voedingswaarden toe, ten opzichte van vier snijkanten. Ze zijn alle voorzien van een positieve spaanhoek voor een geluidsarme freesbewerking en minder risico op uitharden van het werkstuk.

De AlCrN coating zorgt voor thermische stabiliteit, uitstekende slijtvastheid en een betrouwbare standtijd, terwijl een kleine hoekradius en een speciale nabewerking van de snijkanten op hun beurt voor hogere stabiliteit, minder kans op uitbrokkeling en langere standtijd zorgen.

De S771HB en S773HB frezen zijn ideaal voor nauwe kamers, trochoïdaal- en omtrekfrezen. Ze zijn voorzien van spaandelers om de spanen te breken in makkelijker af te voeren delen voor het verhogen van het spaanvolume bij lagere spindelbelasting. Dit maakt ook een 50% grotere snedebreedte mogelijk, in vergelijking met gereedschappen zonder spaandeler.

De verjongde hals voorkomt contact met de wand, de binnenkoeling helpt snijkantsopbouw te voorkomen. Zodoende zijn verscheidene bewerkingen mogelijk, in het bijzonder bij lastige materialen.

De S770HB en S772HB zijn meer geschikt voor profileren en trochoïdaal sleuffrezen, maar ook semi-nabewerken met optimale productiviteit door maximaal verspanend volume en kortere bewerkingstijden.

Frezen

Daarnaast heeft Dormer Pramet ook nog drie multi-functionele high performance frezen voor CNC en conventionele machines aan de S7 reeks toegevoegd. De toevoegingen bestaan uit frezen (S722HB/S765HB/S768) voor de meest voorkomende bewerkingen zoals spiebaan-, insteek-, omtrek-, helling-, en kopieerfrezen in diverse materialen, inclusief gelegeerde staalsoorten, roestvaststaal en superlegeringen.

De viersnijder frezen zijn voorzien van een speciale tandgeometrie voor verbeterde spaanafvoer. De AlCrN of Titanium Silicium Nitride (TiSiN) coatingen zorgen voor betrouwbare standtijden en hogere snijsnelheden waardoor de frezen ook beter geschikt zijn voor droogverspanen.

Tot slot heeft de wereldwijde producent ook een nieuwe volhardmetaal frees toegevoegd specifiek voor geharde staalsoorten van meer dan 49 HRC. Deze S561 is bedoeld voor hoogproductief verspanen in veel toepassingen, waaronder de stempel- en matrijzenbouw.

Deze frees heeft eveneens een speciale tandgeometrie voor betere spaanafvoer, en is daarbij ook zeer lichtsnijdend voor gehard staal (52-70HRC) waardoor een hoge oppervlaktekwaliteit haalbaar is. Een axiale snijkantsfase versterkt de koptanden ter verhoging van de snijkantstabiliteit en weerstand tegen versplintering.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden