18 september 2023 - 2 min leestijd

Geopolitiek zorgt voor onzekerheid in groei machinebouw

De verwachtingen voor de gereedschapsmachinebouwers worden bijgesteld, maar Cecimo blijft optimistisch over de langere termijn. Tijdens de EMO in Hannover laat de brancheorganisatie van machinebouwers weten dat geopolitiek – met name de invasie van Rusland in Oekraïne – een grote onzekere factor blijft. “Het is een groot element van onzekerheid.”

“In een tijd van grote politieke en economische onzekerheid is de bevordering van internationale samenwerking absoluut noodzakelijk”, zegt Heinz Jurgen Prokop tijdens de Cecimo-persconferentie tijdens de EMO. De voorzitter van de Europese club van gereedschapsmachines geeft aan dat de productie van machines wereldwijd weer op pre-corona-niveau is. “Maar er zijn nieuwe uitdagingen, zoals de oorlog in Oekraïne en de stijgende rentes met het bijbehorende negatieve effect op investeringen.”

Marcus Burton, voorzitter van het economische comité sluit zich bij de vrees van Prokop aan. “Het strakke monetaire beleid, de investeringen en de industriële productie zijn in de eerste helft van 2023 in de grote geavanceerde economieën scherp afgenomen, waardoor de internationale handel en productie in de opkomende markten zijn afgeremd.”

De schatting voor 2023 van Burton is dat de economische vooruitzichten redelijk stabiel zijn met een vraaggroei van 4,3 procent, maar hij houdt een slag om de arm. “In het licht van de huidige ontwikkelingen hebben wij onze verwachtingen enigszins naar beneden bijgesteld. Niettemin blijven we optimistisch over de positieve groei van de Europese MT-productie in 2023 en zijn onze eerste indicaties voor 2024 positief.”

Olifant

En zo benoemt hij de olifant in de kamer niet direct. In zijn voordracht noemt hij de invasie van Rusland in Oekraïne ‘een conflict’. Opvallend, want de ook aanwezige voorzitter van de Amerikaanse bond van machinebouwers Douglas Woods het in zijn presentatie wel over oorlog heeft. Burton: “Ik wil het niet een olifant in de kamer noemen, maar het is wel een groot element van onzekerheid. We weten niet hoe het zich ontwikkelt. Het herstel dat we zien is fragiel. Toen Rusland in 2014 de Krim binnenviel, werden al sancties doorgevoerd. Het effect van die sancties is door de gereedschapsmachines al gevoeld; de handelsstromen zijn al veranderd. Het is nog steeds een issue en het is geopolitiek. En wij bemoeien ons niet met geopolitiek.”

Van links naar rechts: Douglas Woods (voorzitter AMT), Kazuo Yuhara (voorzitter JMTBA), Mao Yufeng (voorzitter CMTBA), Marcus Burton (voorzitter economisch comité Cecimo), Heinz-Jürgen Prokop (voorzitter Cecimo)

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden