21 juli 2021 - 2 min leestijd

MCS10-200 multi-assensensor van HBM biedt breder meetbereik

Brüel & Kjær (HBK), specialist in testoplossingen voor geluid, trilling en mechanische en elektrische toepassingen, heeft de MCS10-serie multi-assensensoren (6-DOF) van HBM uitgebreid. De afmetingen van de nieuwe sensor, de MCS10-200, zijn twee keer zo groot als die van de bestaande uitvoeringen.

Door zijn grotere afmetingen is de sensor geschikt voor een nominale belasting van 40 kN voor Fx/Fy, 200 kN voor Fz, 3,5 kNm voor Mx/My en 3.0 kNm for Mz. De sensor biedt een hoge meetnauwkeurigheid, IP67-certificering, lage overspraak, een compensatiematrix, TEDS en een brede temperatuurrange van -10 tot +85 °C.

Simultaan meten op drie assen

De nieuwe MCS10-sensor kan tot zes verschillende krachten en momenten simultaan op drie assen (x,y,z) meten, waardoor hij volgens HBK zeer geschikt is voor gebruik in mechanical engineering, in testbanken en voor R&D. De sensor geeft een driedimensionaal beeld van de meetopstelling, met een nauwkeurigheid van 0,1. Normaal gesproken beïnvloeden de individuele signalen van een multi-assensensor elkaar, maar dankzij zijn innovatieve ontwerp met een flens reduceert de MCS10-200 de overspraak tot een minimum. HBM levert ook een individuele compensatiematrix voor de MCS10-200. Deze matrix kan worden gebruikt om de nauwkeurigheid verder te verbeteren.

Toepassingsgebieden

Dankzij de TEDS-technologie herkent het data-acquisitiesysteem de MCS10-200 automatisch, waardoor hij onmiddellijk klaar is voor gebruik. Alle meetassen van de opnemer kunnen onafhankelijk van elkaar worden geconfigureerd.
De sensor kan ingezet worden voor toepassingen in de automobielindustrie, de vliegtuigbouw, in productielijnen en voor robotica. De sensor kan worden gecombineerd met een van de meetversterkers van HBM zodat een complete meetketen wordt ingericht voor bijvoorbeeld R&D, onderwijs of productietests.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden