28 april 2022 - 3 min leestijd

Nieuwe fiberlasers van Trumpf gepresenteerd tijdens World of Photonics

Trumpf lanceert de nieuwe lijnen TruFiber P en TruFiber S fiberlasers voor veeleisende industriële las- en snijtoepassingen. De machines zijn robuust, betrouwbaar en vergen weinig onderhoud, meldt het bedrijf. 

Trumpf zal zijn nieuwe lijn TruFiber P-vezellasers onthullen op de Laser – World of Photonics-beurs in München, Duitsland. “De nieuwe generatie fiberlasers is van strategisch belang voor onze klanten. Dankzij hun opmerkelijke veelzijdigheid zullen fiberlasers de komende jaren zeker een beslissende impact hebben op de use cases van onze klanten en op ons productportfolio”, zegt Thomas Fehn, Chief Sales Officer bij Trumpf Laser Technology, verantwoordelijk voor de wereldwijde verkoop van Laser Technology. en diensten. Deze nieuwe fiberlasers zijn multifunctionele gereedschappen voor het lassen en snijden van dikke, dunne en bijzonder uitdagende materialen. Met een uitgangsvermogen van maximaal zes kilowatt en een geavanceerde reeks optica, sensoren en software lenen ze zich voor een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Bijzonder is het stabiele uitgangsvermogen van de TruFiber P, dat ook bij langdurig gebruik van de laser behouden blijft.

Hulpmiddel

Trumpf biedt met de twee TruFiber P- en TruFiber S-lijnen oplossingen voor alle integrators en gebruikers. De TruFiber S combineert een krachtige bundelbron met geavanceerde functies zoals BrightLine Weld, een technologie die de proceskwaliteit en productiviteit verbetert. BrightLine Weld kan het volledige laservermogen verdelen tussen de kern en de omringende ring in een twee-in-een laserlichtkabel. Het straalafgiftesysteem van de TruFiber S heeft een of twee uitgangen. Deze laatste levert laserlicht aan twee systemen. Het aansluiten en loskoppelen van laserlichtkabels is een gemaksoefening. Dat maakt de TruFiber S een uitstekende keuze voor grote productielijnen zoals die in de auto-industrie.

Budgetalternatief

De TruFiber P biedt een uitgang met een gesplitste laserlichtkabel en de VariMode-optie. De straalkarakteristieken van de laser kunnen met VariMode worden aangepast aan verschillende productievereisten. Zo kan de laser dunne platen staal, aluminium en dergelijke met hoge snelheden bewerken, evenals koper, messing en andere reflecterende materialen. Het duurt minder dan 40 milliseconden voordat VariMode het straalprofiel verandert om de beste oppervlaktekwaliteit te bereiken voor het doorboren en snijden van dik plaatstaal van zacht staal. Met VariMode kunnen gebruikers het snijden en doorboren versnellen om processen te verkorten en kosten te verlagen, terwijl de proceskwaliteit van snij- en lastoepassingen wordt verbeterd.

TruFiber S- en TruFiber P-vezellasers beschikken ook over Active Power Control om het uitgangsvermogen constant te houden. Een vermogenssensor vergelijkt de vooraf ingestelde waarde op de laser met de werkelijke waarde met intervallen van microseconden. Bij een afwijking wordt het vermogensniveau automatisch aangepast. Hierdoor blijft het laservermogen jarenlang constant, dag in dag uit. Robuuste bewerkingsoptieken en programmeerbare focusseeroptieken (PFO) maken lassen en boren op afstand mogelijk. VisionLine-beeldverwerking zorgt voor nauwkeurigheid tijdens het lassen. Het bepaalt automatisch de doelpositie voor de las op het onderdeel. CalibrationLine Focus controleert en corrigeert de focuspositie op het onderdeel. CalibrationLine Power doet hetzelfde voor het laservermogensniveau. Deze controle- en correctieroutine vindt plaats met door de gebruiker te definiëren intervallen.

Procesbewaking

Smart View Services is een realtime bewakingstool met overzichtelijke dashboards en duidelijke displays waarmee klanten de belangrijkste gegevens van hun lasers kunnen bewaken, waar ter wereld ze zich ook bevinden. Het stuurt deze gegevens ook naar Trumpf, zodat experts continu de geldigheid van parameters kunnen controleren en verifiëren en gebruikmaken van machine learning om te bepalen of onderhoud nodig is. Deze bewaking op afstand kan de beschikbaarheid en efficiëntie van de fabriek helpen verbeteren. Een interface stelt de klant in staat om alle gegevens afkomstig van de laser, optica en sensoren in de bedrijfsdatabase te laden. De klant kan alle procesrelevante parameters moeiteloos jarenlang archiveren en volgen, bijvoorbeeld voor kwaliteitsborging.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden