18 maart 2022 - 4 min leestijd

Nieuwe Oseon-software van Trumpf verhoogt de productiviteit in connected manufacturing

Trumpf presenteert op 6 april 2022 op de interne vakbeurs Digital Summit een nieuw softwarepakket voor productieplanning en -besturing. Bedrijven kunnen de nieuwe Oseon-software gebruiken om aanzienlijk slankere productieprocessen en grote productiviteitswinsten. De software omvat een reeks nieuwe opties om het transport van materialen flexibel en geautomatiseerd te beheren. Ook biedt Oseon productiemedewerkers een duidelijke weergave van alle relevante productiegegevens direct in hun werkomgeving. 

“De software vermindert niet alleen de uitvaltijd en niet-productieve tijd, maar maakt ook beter gebruik van de machinecapaciteit en maakt het leven van de medewerkers gemakkelijker. En de daaruit voortvloeiende productiviteitswinst kan oplopen tot 20 procent”, zegt productmanager Wolfgang Liertz van Trumpf. Dankzij de open interfaces is de software gemakkelijk in elke sector te implementeren.

Met de software kunnen gebruikers de materiaalstroom op de werkvloer volledig automatiseren, waardoor investeringen in een grootschalig opslagsysteem mogelijk niet meer nodig zijn. “Oseon laat gebruikers de materiaalstroom synchroniseren met hun productieschema. Zo kunnen ze nog sneller en flexibeler reageren op onverwachte gebeurtenissen, zoals spoedorders, en kunnen ze meer orders verwerken in minder tijd”, zegt Liertz. Zodra de gebruiker zijn productieschema in Oseon heeft geladen, neemt de software de taak over om veel van de logistieke processen van de fabriek te beheren. Oseon ontvangt continue procesdata-updates van alle productiemachines. Naast de gegevens uit het productieschema en de machines bevat de software ook informatie over batches, materiaalvoorraden, de locaties van elke kar en kar en de onderdelen die nodig zijn op de werkvloer.

Opvolgen

De Trumpf-ontwikkelaars vertrouwen op een combinatie van barcodes en slimme dockingstations om de materiaalstroom efficiënt te beheren. Elke pallet die per kar of trolley wordt vervoerd, is voorzien van een barcode. Nadat de bewerkte onderdelen op de pallet zijn geplaatst, scant de arbeider deze barcode met een handscanner, waardoor de pallet aan die specifieke batch wordt “vastgebonden”. Vervolgens duwt de arbeider de kar in een speciaal door Trumpf ontwikkeld dockingstation met verschillende ingebouwde sensoren. Als alternatief kan deze reis autonoom worden gemaakt door een automatisch geleid voertuig (AGV) dat wordt bestuurd door Oseon. Zodra de kar of AGV succesvol is gedockt, stuurt het dockingstation alle informatie naar Oseon. Nu heeft de software alle gegevens die nodig zijn om het transport van de materialen efficiënt te organiseren.

Naast het automatisch selecteren van de juiste volgorde voor het transporteren van materialen, stuurt Oseon ook automatisch transportopdrachten naar AGV’s en naar medewerkers. Zo zorgt het ervoor dat de materialen altijd op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Als het bedrijf een spoedopdracht krijgt, kan Oseon zich eenvoudig aanpassen aan de nieuwe situatie door het materiaaltransportschema aan te passen. Dit minimaliseert de niet-productieve tijd die nodig is om te wachten op het lossen van een machine of het beschikbaar komen van meer grondstoffen.

Papierloos

Met behulp van een tablet kunnen productiemedewerkers alle relevante informatie over een job zien zonder hun werkomgeving te verlaten. “De productie valt vaak stil omdat de arbeiders niet over de informatie beschikken die ze nodig hebben over hun huidige job. In normale omstandigheden is het een gedoe om de relevante routingbrief te zoeken of de details op te zoeken in het productieplanningsprogramma. Maar met Oseon zijn alle gegevens die ze nodig hebben direct en duidelijk zichtbaar op het scherm. Dat voorkomt fouten en bespaart tijd”, zegt Liertz. Oseon laat werknemers ook gewoon op hun tabletscherm tikken om gebruiksvriendelijke instructies te krijgen bij elke stap in het productieproces. De software leidt hen door alle komende taken, van het laden van de machine met grondstoffen tot het verwijderen van de afgewerkte onderdelen. Dankzij de intuïtieve, gebruiksvriendelijke interface helpt Oseon nieuwe werknemers snel aan de slag te gaan.

Om bedrijven te helpen hun machinegegevens te gebruiken om de productie te verbeteren, biedt Trumpf ook toegang tot zijn nieuwe Condition Monitoring-service. Voorspellende service van Trumpf Center ontvangt up-to-date toestandsgegevens van alle digitaal verbonden machines op de werkvloer van een klant, zoals gegevens over de temperatuur of druk van individuele machinecomponenten. Telkens wanneer Trumpf een anomalie detecteert die een mogelijke storing of uitvaltijd zou kunnen betekenen, informeert het de klant proactief en stuurt het hen aanbevolen oplossingen. Deze worden gecommuniceerd per e-mail, via een melding in de service-app of in een telefoontje van een technisch expert. Dit stelt de klant in staat om problemen op te lossen voordat ze leiden tot onverwachte stilstand of ervoor zorgen dat de machine onbruikbare onderdelen produceert.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden