8 maart 2021 - 2 min leestijd

Nog steeds weinig vrouwelijke CEO’s in wetenschappelijke en technische industrie

Slechts 2,7 procent van de productiebedrijven wordt geleid door vrouwen. Dat blijkt uit een onderzoek door BoldData. Vandaag tijdens de Internationale Vrouwendag blijkt dat de vrouwelijke CEO is een zeldzaamheid is. Ook in de wetenschap ligt het aantal inschrijvingen van vrouwelijke studenten bij de bijzonder laag.

In de ICT is het aantal vrouwen dat zich opgeeft voor een technisch vak op 3%. Dit aantal wordt weerspiegeld in het aantal vrouwelijke CEO’s in de ICT-industrie. Slechts 2,9% heeft de hoogste leidinggevende functie bij ICT-bedrijven over de hele wereld. Hoe zit het met de maakindustrie? 2,7% van de productiebedrijven wereldwijd wordt geleid door vrouwen. Als we de diepte in gaan, blijkt dat vrouwelijke CEO’s vooral te vinden zijn in maakindustrie├źn zoals kleding (7,2% vrouwelijke CEO’s) en sieraden (6,75%). Vrouwelijke CEO’s zijn echter nog steeds een zeldzaamheid in de zware maakindustrie: slechts 1,3%. Als we inzoomen op de zware maakindustrie, zien we een historisch dieptepunt in de olie- en gasindustrie: slechts 0,005% van de olie- en gasbedrijven wordt geleid door vrouwen.

Glazen plafond

Het glazen plafond in de bouwsector is ook moeilijk te kraken: met slechts 1,4% vrouwelijke CEO’s wereldwijd. Het mag dan ook niet verbazen dat zware bouwbedrijven (zoals wegenbouw en civiele techniek) het laagst scoren met 1% vrouwelijke CEO’s. Het aantal vrouwelijke beslissers bij Algemene aannemers en installatiebedrijven scoort iets hoger met 1,4%.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden