4 juli 2024 - 6 min leestijd

Ambitieus Hoffmann Group wil klanten meenemen in digitalisering tijdens World of Tools

De paralellen zijn overduidelijk tijdens World of Tools, het 3-daagse event van Hoffmann Group in het Duitse Nürnberg. Het nieuwe logistieke hart van Hoffman (LogisticCity) is gericht op digitalisering en duurzaamheid. Dat sluit aan bij hun klanten. Die hebben namelijk ook digitalisering en duurzaamheid bovenaan staan. “Het is veel groter dan ik dacht”.

De ambitie van Hoffmann Groep spat van het podium af, wanneer Martin Reichenecker de bezoekers van World of Tools toespreekt. De deuren van het gloednieuwe distributiecentrum in Nürnberg van de systeempartner voor kwaliteitsgereedschap staan een paar dagen open voor bezoek. Op de huisbeurs World of Tools 2024 van Hoffmann Group ligt de nadruk op de onderwerpen ‘Efficient Manufacturing’, ‘Digitalization’ en ‘Automation’.

Reichenecker is bestuursvoorzitter van Hoffmann Group en verantwoordelijk voor de strategische richting en de operationele zaken. “Wat heeft onze klant nodig? Een hogere productiviteit, terwijl het aantal vakkrachten afneemt. Dat zijn de problemen waar de industrie mee kampt. Automatisering kan een oplossing zijn en wij willen onze klanten helpen in deze nieuwe gebieden.”

LogisticCity

Het korte optreden van Reichenecker is een opwarmertje voor de Beierse minister Markus Söder, een van de machtigste politici van Duitsland. Belangrijke detail: Söder is zelf geboren in Nürnberg en steekt zijn trots over de regio niet onder stoelen of banken. Hij benadrukt de rivaliteit tussen Nürnberg en München en doet daarmee onbedoeld Hoffmann Group tekort. 

Het is namelijk duidelijk dat de blik van Hoffmann Group Europees is. En de regionale broedertwist past niet bij deze ambities. LogisticCity is het modernste logistieke centrum in Europa. Van hieruit verzendt Hoffmann Group gereedschappen, werkplaatsbenodigdheden en persoonlijke beschermingsmiddelen naar de hele wereld – aan meer dan 135.000 klanten. Daarnaast worden in het aangrenzende ServiceCenter Nürnberg productgerelateerde diensten, zoals naslijpen van gereedschappen, kalibratie van meetinstrumenten en textielveredeling geleverd. In de eindfase kunnen er dagelijks tot 40.000 pakketten en 500 pallets met maximale leverkwaliteit vanuit LogisticCity worden verzonden. 

Afslag

“LogisticCity vormt de basis voor verdere groei en zorgt voor een leveringscapaciteit van meer dan 99 procent, zelfs in tijden waarin voortdurend op veranderende marktomstandigheden moet worden gereageerd”, geeft Reichenecker aan. Hoffmann heeft de afslag richting verdergaande automatisering en digitalisering duidelijk genomen. Dat is ook te zien in de nieuwe product-releases van het bedrijf.

Zo kwam Hoffmann Group met haar nieuwe Garant Automation laadsysteem Turntable, een compact laadsysteem voor de handling van opspangereedschappen aan CNC-freesmachines en bewerkingscentra. Dankzij het mechanische start/stop-mechanisme is de bediening uiterst eenvoudig en zonder programmeerkennis mogelijk. Omdat de installatie ook zonder automatiseringsinterface kan worden bediend, kunnen zelfs oudere machines kostenefficiënt worden aangepast. 

Met een oppervlakte van minder dan 2,5 vierkante meter past de Garant Turntable in de kleinste ruimtes. Tot 18 opspangereedschappen met een gewicht van maximaal 25 kilogram per handling kan de Garant Turntable per cyclus verplaatsen. Naast schroefklemmen kunnen ook spanblokken, klemmen of pallets als opspangereedschap worden gebruikt. Vanaf het einde van het jaar zal het laadsysteem ook beschikbaar zijn met 24 plaatsen en voor een maximaal gewicht van 20 kilogram per handling. Beide laadsystemen zijn per direct te bestellen.

Beladingsrobot

De Garant Turntable is al het tweede geautomatiseerde laadsysteem van de Hoffmann Group. Borries Schüler, bestuurslid voor Product Management & Engineering bij Hoffmann: “We hebben hier een zeer eenvoudig systeem met een duidelijk afgebakend toepassingsgebied. Dit vult onze beladingsrobot Garant Basic aan, die kan worden gebruikt voor draaibanken en freesmachines en ook voor het hanteren van ruwe onderdelen – zij het tot slechts 12 kilogram. Ons verklaarde doel is om in de toekomst naast gereedschappen en producten meer oplossingen en diensten voor de gehele productie aan te bieden. Daarbij richten we ons vooral op het midden- en kleinbedrijf. Men mag dus nog meer vernieuwingen verwachten.”

De Garant Turntable bedient de machine via een zijlaadvenster of frontaal via de machinedeur. Voor frontale belading wordt de installatie met behulp van een verschuifeenheid voor de machine geplaatst; bij niet-gebruik wordt deze opzij geschoven. Het systeem maakt bediening in de laadmodus mogelijk met 6, 9 of 18 respectievelijk 8, 12 of 24 opspangereedschappen. Hierdoor zijn verschillende opspanningen mogelijk.

Digitaal samenstellen

Ook heeft Hoffmann haar digitale productiesoftware Connected Manufacturing uitgebreid met de functionaliteit Tool Assembler. Hiermee kunnen gereedschapscomponenten in de bestaande voorraad, in het assortiment van Hoffmann Group en in 49 fabrikantencatalogi worden gezocht en eenvoudig digitaal worden samengesteld. Nadat de fysieke complete gereedschappen zijn gemaakt en gemeten, kunnen de gegevens en meetwaarden in de gereedschapsdatabase van Connected Manufacturing en het CAM-systeem worden geladen. Ze zijn dus beschikbaar voor de digitale planning van toekomstige projecten. Connected Manufacturing biedt een overzicht van alle gereedschappen en hun digitale tweelingen in real-time – van het CAM-systeem tot de voorinstelapparaat en de machine. Naast de stamgegevens worden ook bewegingsgegevens en voorinstelwaarden geregistreerd en bijgewerkt. Hierdoor kunnen gereedschappen efficiënter worden gebruikt. 

In veel bedrijven vormt het opzetten en onderhouden van complete gereedschapsgegevens in de CAM-database namelijk nog een knelpunt, omdat hier programmering nodig is. Voor eenvoudige onderdelen, die bijvoorbeeld op 3-assige machines worden vervaardigd, is vaak noch een CAM-programmering noch een uitgebreide simulatie nodig. De machinebedieners kunnen de productie van dergelijke onderdelen direct aan de machine programmeren. Moderne werktuigmachines bieden hiervoor niet alleen een geavanceerde besturing, maar ook een uitgebreide programmeeromgeving. De Tool Assembler stelt de machinebedieners nu in staat om zelf complete gereedschappen digitaal samen te stellen en via de centrale gereedschapsdatabase beschikbaar te stellen voor verdere opdrachten. Hierdoor kunnen productieprocessen worden verkort en de opbouw van een gereedschapsdatabase worden versneld.

Aanspreekpunt

Het is duidelijk dat Hoffmann inzet op automatisering. Daarom richt Hoffmann Group zich volgens Reichenecker naast toepassingsadvies steeds meer op procesadvies en de bijbehorende eisen aan gereedschappen, opspantechniek, meettechniek, omsteltijden en neventijden. Daarbij werkt Hoffmann Group ook samen met externe partners zoals Renishaw, Nachi, Schunk en ZeroClamp.

Eigenlijk wil Hoffmann het eerste aanspreekpunt voor het mkb zijn op weg naar digitale en geautomatiseerde productie. Al eerder heeft Hoffmann de digitale productiesoftware Connected Manufacturing ontwikkeld en dat groeit stap voor stap. Reichenecker: “Connected manufacturing helpt onze klanten om te digitaliseren. We weten dat veel van onze klanten nog aan het begin staan van Industry 4.0. Ik denk dat connected manufacturing hun helpt om de eerste stappen te zetten in de richting van digitalisering. Zo winnen we vertrouwen dat ze in de digitale toekomst stappen.”

Wordt Hoffmann daarmee steeds meer een system integrator? Of misschien zelfs wel een IT-bedrijf? Reichenecker: “Een IT-bedrijf worden we niet. We bieden onze klanten oplossingen.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden