5 juli 2018 - 4 min leestijd

CassaMobile brengt flexibele fabriek voor de deur

In de toekomst zullen bedrijven flexibele productie dicht bij hun klanten kunnen aanbieden. Een volledig geautomatiseerde productielijn kan worden gehuisvest in een ISO-container van 6 meter, die een vrachtwagen snel kan vervoeren naar waar deze nodig is. Twaalf Europese bedrijven en instituten hebben deze mobiele productiefaciliteit ontwikkeld in het kader van het EU-project CassaMobile.

Stel je voor dat je weer te laat bent voor de trein. Dingen worden hectisch, je struikelt en breekt je been. Een gecompliceerde breuk! Je hebt een operatie nodig. Maar eerst moet een specialist schroeven aanbrengen om te zorgen dat de botten goed helen. Een chirurg zal vaak een boorgeleider gebruiken die op maat gemaakt is voor elke patiënt. Dergelijke geleiders helpen chirurgen de botschroeven perfect te positioneren. Weinig bedrijven produceren echter boorgeleiders. Soms moet een patiënt een week lang wachten totdat een geleider bij het plaatselijke ziekenhuis aanwezig is. Dit zou niet zo lang duren als deze geleidingen dichter bij de mensen worden geproduceerd die ze nodig hebben – bijvoorbeeld in de buurt van ziekenhuizen. Een mobiele fabriek genaamd CassaMobile maakt het mogelijk om de productie te verplaatsen dicht bij waar het nodig is. De mobiele fabriek kan een levertijd van maximaal een week tot slechts twee dagen verkorten. De Italiaanse term ‘CassaMobile’ verwijst naar een ISO-vrachtcontainer. De container bevat een slimme minifabriek. Deze mobiele eenheid kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het 3D-printen van botboorgeleiders en deze nabewerken in een freesmachine. Voordat de onderdelen in een steriele verpakking worden verpakt kunnen ze ook nog gecontroleerd worden.

 

Transport per vrachtwagen

Fabrikanten profiteren op tal van manieren van deze draagbare installatie. CassaMobile biedt grote flexibiliteit omdat de minifabriek per vrachtwagen is te vervoeren, zonder dat daar begeleidingsvoertuigen voor nodig zijn. Een ander voordeel is dat klanten slechts één keer apparatuur hoeven aan te schaffen. Ze kunnen het vervolgens overal naartoe brengen waar ze het nodig hebben, geld besparen en hun impact op het milieu verminderen. Omdat de container vóór het transport volledig is uitgerust, heeft de klant op het terrein alleen elektriciteit, water en perslucht nodig. De productie kan dan onmiddellijk beginnen. Het produceren van producten in de directe nabijheid van de klant verlagen de levertijden drastisch. En dit kan de verkoop stimuleren. Immers, de bezorgsnelheid is een doorslaggevende factor voor klanten als het gaat om het kiezen van welke leverancier te gebruiken.

 

Modulair ontwerp

Met een CassaMobile-container kunnen klanten heel snel vrijwel overal op maat gemaakte producten produceren. Dit is mogelijk dankzij een modulair ontwerp. Het is gemakkelijk om de supply chain aan te passen of uit te breiden. Gebruikers kunnen ook individuele modules weglaten, indien gewenst. Dit maakt het mogelijk om de mobiele fabriek in te zetten voor rampgebieden na aardbevingen, bijvoorbeeld. Gespecialiseerde reactieteams ter plaatse kunnen vervolgens een CassaMobile gebruiken om items te produceren die van cruciaal belang zijn voor bijvoorbeeld het herstellen van de drinkwatervoorziening. Deze containers zouden ook kunnen profiteren van regio’s waar fabrieken waarschijnlijk niet zullen worden opgetrokken vanwege een gebrek aan infrastructuur en geschikte structuren. Een CassaMobile daarentegen is een op zichzelf staande infrastructuur. Een ander potentieel gebruik is de productie van iets schaars: reserveonderdelen voor auto’s in Afrika bijvoorbeeld.

 

Middelpunt: 3D-printer

De belangrijkste module van deze mobiele fabriek is een 3D-printer. “De printer maakt gebruik van twee materialen, namelijk polyamide voor het onderdeel zelf en voor plaatsen waar uiteindelijk geen materiaal nodig is, wordt een ondersteuningsmateriaal gebruikt. Het ondersteuningsmateriaal kan achteraf worden verwijderd met een oplosmiddel. De montageruimte wordt daarbij verwarmd, zodat het oppervlak homogeen blijft en het onderdeel op ware grootte is. Een camera bewaakt het printproces en helpt om eventuele fouten in één keer op te lossen. Hierdoor wordt afkeur voorkomen en kan een betere kwaliteit worden gerealiseerd. Als de oppervlaktekwaliteit minder dan perfect is, kan een freesmodule worden gebruikt om het onderdeel opnieuw te bewerken. Vervolgens kan een CassaMobile-gebruiker het product nat reinigen, het met stoom steriliseren en het verpakken om de steriliteit te garanderen. Om te garanderen dat de lucht in de container zuiver is en blijft, wordt de lucht continu gecirculeerd en door luchtfiltereenheden geleid die eventuele onzuiverheden verwijderen. En last but not least: een centrale computer verbindt alle componenten en bestuurt het volledige productiesysteem.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden