14 juli 2020 - 2 min leestijd

‘Fotonica toekomstige motor van Nederlandse maakindustrie’

Dat het kabinet 20 miljoen euro uittrekt om het Eindhovense hightechbedrijf Smart Photonics voor Nederland te behouden is goed nieuws voor de maakindustrie. Het bedrijf, dat fotonische chips produceert, dreigde in buitenlandse handen te vallen.

 

 

Een buitenlandse overname zou het einde kunnen betekenen van de veelbelovende fotonica-industrie in Nederland, verantwoordt staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken de investering in een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil voorkomen dat deze strategische technologie verdwijnt naar landen als China en de Verenigde Staten, waardoor Europa in een afhankelijke positie komt. Het past ook in de recente oproep van de Europese Commissie om daar alert op te zijn.

Fotonica is nieuwe manier van ontwikkelen van chips, door middel van licht. Het is energiezuiniger en creeert veel minder warmte. In Nederland hadden we drie bedrijven die zich met dit onderwerp bezighielden. Twee daarvan zijn door bedrijven uit Zuid-Korea en de Verenigde Staten overgenomen.

“Gelukkig is onze regering tot het inzicht gekomen om het laatste bedrijf op het gebied van fotonica in Nederland te houden. Dit soort bedrijven kan net zo groot en belangrijk worden als ASML. Niet voor niets staat dit fotonica-bedrijf in de buurt van Eindhoven. Daar gebeuren mooie dingen, met een impact voor de Nederlandse economie voor de volgende decennia”, zegt André Gaalman, voorzitter van FPT-Vimag.

Volgens hem heeft de regering net op tijd gezien dat de tijd rijp is voor dit soort overheidssteun. Nieuwe ontwikkelingen vergen grote investeringen en een marktpartij vindt de risico’s vaak te groot om in zo’n duur ontwikkeltraject te stappen.

“Wat betekent het voor de maakindustrie? Onze maakindustrie is sterk en gericht op hoogwaardige producten in kleine series. Ik denk dat fotonica in de toekomst een van de motoren van de maakindustrie kan gaan worden, zoals ASML het nu is. Veel mooie bedrijven, zowel in het mkb als grotere ondernemingen, gaan toeleveren aan de industrie rond fotonica.”

 

[beeld Wikipedia, DrHughManning]

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden