9 maart 2021 - 3 min leestijd

Innovatieve functies voor matrijzenbouw en freesdraaien

De nieuwe versie 2021.1 van de CAD/CAM-suite hyperMILL biedt een breed pakket aan nieuwe functies, waarmee een nog hogere oppervlaktewaliteit kan worden behaald. Vooral functioneel voor gereedschaps- en matrijzenbouwers. Bij freesdraaibewerkingen combineert Open Mind nu simultaan draaien en HPC-bewerking tot één krachtige optie. En in hyperCAD-S kunt u met een nieuwe functie eenvoudig gegevens van onbewerkte delen en modellen op elkaar afstemmen. Dit is bijvoorbeeld handig bij het nabewerken van additief geproduceerde onbewerkte delen.

Eenvoudigere programmering en tegelijk de beste oppervlakken bewerken. Dat is wat de 5-assige radiale bewerkingsfunctie biedt. Deze nieuwe strategie zorgt ervoor dat gereedschapsbanen, bijvoorbeeld voor flesvormen, veel sneller kunnen worden berekend. Dit gebeurt met behulp van een radiale projectiemethode. Elke stap kan sequentieel worden verwerkt met een geïndexeerde verstelling per snede, om zo de optimale oppervlakkwaliteit te bereiken. In overgangsbereiken zijn bovendien de standaard geïntegreerde strategieën ‘High Precision Surface Mode’ voor precieze oppervlakken in het µm-bereik en ‘Smooth overlap’ beschikbaar.

Optimale oppervlakken

De strategie ‘Smooth overlap’ perfectioneert ook de nieuwe functie voor XY-optimalisering bij 3D-contourfrezen; een verbetering van de bewerking met toevoerstrategieën voor de X- of Y-as. Als een bereik niet optimaal kan worden bewerkt in de X-oriëntatie, bijvoorbeeld op een steil vlak, dan wordt het automatisch bewerkt in de Y-oriëntatie om een constante toevoer te garanderen. Dankzij geoptimaliseerde slijpbewegingen in het overlapping bereik is de verandering van de bewerkingsrichting niet zichtbaar op het werkstuk.

Open Mind biedt in hyperMILL 2021.1 een nieuwe, uiterst comfortabele en intuïtieve optie om gereedschapsbanen achteraf te kunnen bewerken. In de interactieve modus ‘Edit Toolpath’ kunnen bestaande gereedschapsbanen op geselecteerde punten en curven of volledige gereedschapsbaansequenties tussen twee G0-bewegingen zeer flexibel worden geselecteerd en verwijderd.

Met de optionele bewerkingsmodule hyperMILL MILL-TURN Machining demonstreert Open Mind opnieuw zijn leidende positie op het gebied van meerassige bewerkingsstrategieën tot 5-assige simultaanbewerkingen. Open Mind past haar kennis over frezen toe op draaibewerkingen: Om alle voordelen van HPC-draaien en simultaandraaien te combineren, is de high-performance-modus geïntegreerd in het 3-assig simultane voorslijpen. Hierdoor kunnen high-performance-gereedschapsbanen met geoptimaliseerde aanvoer- en afvoerbewegingen, eenvoudig worden gebruikt tijdens het simultaandraaien. Het simultaan voorslijpen wordt met een druk op de knop aangevuld met de voordelen van HPC-draaien. Hierdoor worden beide technologieën gecombineerd met optimale gebruiksvriendelijkheid. De voordelen zijn niet alleen gereduceerde bewerkingstijden, maar ook een grotere procesbetrouwbaarheid, langere gebruiksduur van het gereedschap en de mogelijkheid om korter gespannen gereedschap te gebruiken.

Nuttig

De geïntegreerde CAD-software hyperCAD®-S biedt een nieuwe functie die alles veel eenvoudiger maakt. Vooral nuttig wanneer het te frezen werkstuk slechts in geringe mate afwijkt van het onbewerkte deel. Als een reeds zeer nauwkeurig gegoten werkstuk of additief geproduceerd werkstuk moet worden nabewerkt, zorgt de functie ‘Best-Fit-uitlijning’ ervoor dat het CAD-model van het werkstuk optimaal in het meshmodel van het onbewerkte deel past. De CAD-modelgegevens kunnen met behulp van gedefinieerde puntparen op elkaar worden afgestemd. Een algoritme berekent automatisch de optimale uitlijning. De gebruiker kan aan de hand van verschillende parameters precies bepalen hoe de uitlijning eruit moet zien. Zo kunnen bijvoorbeeld verplaatsings- en rotatieassen worden vergrendeld en kan een weging tussen de afzonderlijke puntparen eenvoudig worden vastgelegd. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld mazen van onbewerkte delen of lasbereiken optimaal en snel worden uitgelijnd ten opzichte van het eigenlijke CAD-model.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden