20 april 2022 - 2 min leestijd

Mogelijk 230 miljoen steun voor Nederlandse chipindustrie

De Nederlandse chipindustrie krijgt mogelijk een financiële injectie van 230 miljoen euro van de overheid. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat wil dat bedrag beschikbaar stellen aan zes verschillende projecten, ingediend door multinationals als NXP, ASML maar ook door kleinere bedrijven als Smart Photonics en Nearfield Instruments. 

Nederland neemt namelijk deel aan twee zogenoemde IPCEI’s, Important Project of Common European Interest, op het gebied van micro-elektronica (230 miljoen euro) en cloudinfrastructuur (70 miljoen euro). Zes Nederlandse projecten op het gebied van micro- en nano-elektronica zijn nu door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aangemeld bij de Europese Commissie.

De zes Nederlandse projecten hebben allemaal een strategische positie in de mondiale halfgeleiderketen van onderzoek, ontwikkeling, toelevering tot productie. Deze startups, mkb-toeleveranciers, grootbedrijven en kennisinstellingen dragen met hun plannen bij aan Nederlandse en Europese technologische ontwikkelingen. Het gaat om deze zes projecten: radar en 6g technologie (beide NXP), realiseren van de nieuwste machines voor geavanceerde halfgeleider productie (ASML en Nearfield Instruments), ontwikkelingen voor innovaties in het testen van halfgeleiders (ThermoFischer) en geïntegreerde fotonica oplossingen (SMART Photonics).

Tweede

De Nederlandse deelnemers aan het tweede samenwerkingsverband, IPCEI CIS, worden later bekend gemaakt. Dit heeft tot doel om Europese cloudinfrastructuur en -diensten op te zetten die bijdragen aan cyberveiligheid, interoperabiliteit en duurzame toepassingen. Het is van belang voor consumenten, bedrijven en overheden om data veilig en op Europese voorwaarden te kunnen delen en opslaan.

Alle projecten die een EU-lidstaat zoals Nederland indient, moeten eerst door de Europese Commissie worden beoordeeld en goedgekeurd. Dit bepaalt welke projecten uiteindelijk wel of niet door Nederland financieel kunnen worden ondersteund.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden