5 juli 2021 - 2 min leestijd

NY Times: ASML spil in tech-oorlog VS en China

ASML is de spil in de economische strijd tussen de Verenigde Staten en China, schrijft de New York Times. Daarnaast toont het productieproces rond de wafermachinebouwer aan hoe internationaal de toeleveringsketen is geworden.

Het gaat om de EUV-machines, volgens het de in het artikel geciteerde vice-voorzitter van IBM Dario Gil “definitely the most complicated machine humans have built”. De Amerikaanse president Biden maken zich namelijk zorgen over computerchips en de ambities van China met fundamentele technologie. De EUV-machine lijkt de spil in het globale spel en illustreert hoe onrealistisch de hoop van een land om een volledig zelfvoorzienende toeleveringsketen in halfgeleidertechnologie op te bouwen is.

Geldgebrek

Fabrikanten kunnen geen geavanceerde chips produceren zonder het systeem, en alleen ASML maakt de machines, zegt Will Hunt, een onderzoeksanalist aan het Centre for Security and Emerging Technology van Georgetown University. Hij concludeert dat China minstens een decennium de tijd nodig heeft om zijn eigen vergelijkbare apparatuur te bouwen. 

De machine van ASML is in feite een knelpunt geworden in de toeleveringsketen voor chips. De ontwikkeling en productie van de EUV-machine gebeurt op drie continenten – met behulp van expertise en onderdelen uit Japan, de Verenigde Staten en Duitsland – herinnert er ook aan hoe mondiaal die toeleveringsketen is, en biedt een realiteitscheck voor elk land dat een sprong vooruit wil maken op het gebied van halfgeleiders door zelf te willen produceren. ASML assembleert nu de geavanceerde machines met behulp van spiegels uit Duitsland en hardware die in San Diego is ontwikkeld en die licht genereert door met een laser tindruppeltjes te stralen. De belangrijkste chemicaliën en componenten komen uit Japan.

Peter Wennink, CEO van ASML, zei dat een gebrek aan geld in de beginjaren van het bedrijf ertoe had geleid dat het de uitvindingen van gespecialiseerde leveranciers integreerde, waardoor wat hij noemt een “collaboratief kennisnetwerk” ontstond dat snel innoveert.

Lees het artikel hier: https://www.nytimes.com/2021/07/04/technology/tech-cold-war-chips.html?referringSource=articleShare

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden