13 november 2020 - 2 min leestijd

Purmundus challenge 2020: Moorehuhn Bike wint de eerste prijs op Formnext Connect

Onder het thema Geometry and Material in Harmony werd de Purmundus Challenge van dit jaar de eerste plaats toegekend aan Ralf Holleis van het bedrijf Huhn Cycles voor de 3D-geprinte Moorhuhn Bike, die een indrukwekkende combinatie van stabiliteit en licht gewicht biedt. Tweede en derde plaats gingen naar HKK Bionics met de Exomotion Hand One en Svet Abjo met de 3D-geprinte Sneaker Zero.

De algemene winnaar van de Purmundus-uitdaging, de Moorhuhn Bike, heeft een geoptimaliseerde framegeometrie dankzij additive manufacturing. Het Moorhuhn frame is gemaakt van ultralichte titanium buizen, verbonden door 3D-geprinte nokken. Dit maakt de verbindingen extreem stijf en verdeelt de krachten gelijkmatig. HKK Bionics begeeft zich op dezelfde manier in nieuwe toepassingsgebieden met de Exomotion Hand One: de bionische handorthese, die de vorm aanneemt van een ‘gemotoriseerde handschoen’, is ontwikkeld als een functioneel, betrouwbaar hulpmiddel voor het dagelijks leven om de grijpfunctie van verlamde handen. Intelligente software die is aangesloten op een gevoelige sensor die is geïntegreerd in de biocompatibele PA12 3D-geprinte spalk, herkent de bedoelingen van de gebruiker op basis van de spierbewegingen verderop in de arm en bestuurt de microdrives in elk van de vingers. De 3D-geprinte Sneaker Zero van Svet Abjo is een volledig functionele, recyclebare sneaker die op maat wordt gemaakt aan de hand van voetscans.

4D-printen

Dit jaar kondigde de Purmundus Challenge ook een nieuwe prijs aan: Yejun Fu van de School of Design Innovation, Victoria University of Wellington, ontving de allereerste Newcomer-prijs voor de Adaptive Splint. Het project onderzoekt het gebruik van 4D-printen voor bijvoorbeeld een verstelbare polsspalk.

Andere winnaars waren het ANAMOS-hartmodel (innovatieprijs), het tactiele kleurenkompas dat haptische ervaringen genereert voor mensen met gezichtsverlies (speciale vermelding), en het BOLT-IT-concept, dat een geautomatiseerde fysieke en digitale post-procesketen mogelijk maakt door middel van geautomatiseerde grijpen en hanteren van het AM-onderdeel voor nabewerking (Simulation Driven Design).

[beeld: Huhn Cycles]

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden