3 februari 2021 - 2 min leestijd

Robothond Spot van Boston Dynamics al gereed voor de (maak)industrie? (met video)

Boston Dynamics is beroemd, vooral online. En dan geniet vooral de robothond ‘Spot’ faam. De nogal charmante bot is bekend geworden in de video’s van Boston Dynamics waarin hij danst, wandelt en hardloopt. 

Gisteren kondigde Boston Dynamics drie nieuwe producten aan voor Spot – Spot Arm, Spot Enterprise en Scout – die bedoeld zijn om de functionaliteit van de robot op gevaarlijke, afgelegen werklocaties te vergroten. 

Met Spot Arm is er een armverlenging. De koddige video laat drie ‘spots’ zien die bij elkaar komen om gezellig te touwtjespringen. Maar met Spot Arm geeft Spot ontstaan ook meer functionele kwaliteiten – met name het grijpen en dragen van voorwerpen en zelfs het openen van deuren.

Spot Enterprise is een nieuwe zelfladende versie van de robot, die langere inspecties kan uitvoeren en vervolgens kan terugkeren naar zijn dock om zichzelf op te laden. Het bedrijf zei dat het hardware voor Spot Enterprise heeft geüpgraded, zodat het langer alleen kan werken, wifi heeft uitgebreid en grote datasets sneller kan downloaden.

Afstand

Scout is de nieuwe webgebaseerde software voor Spot en is ontworpen voor gevaarlijke taken op werkplekken, zoals kerncentrales en offshore olievelden, zonder menselijke werknemers in gevaar te brengen. Werknemers kunnen Spot op afstand bedienen en de werkplek bekijken via een robotcamera. Ze kunnen op de omgeving tikken om Spot te vertellen waar ze moeten gaan zitten. En als de Spot omvalt, kunnen ze op een knop drukken om hem weer overeind te brengen.

Boston Dynamics ontwikkelt en promoot Spot al jaren, maar bracht de robot pas in juni op de markt. De robothonden zijn beschikbaar voor Amerikaanse bedrijven voor $ 74.500 per stuk, en het bedrijf schat dat er nu meer dan 400 Spot-modellen in de wereld zijn.

“Sinds de lancering van Spot hebben we nauw samengewerkt met onze klanten om te bepalen hoe de robot hun bedrijfskritische applicaties het beste kan ondersteunen”, aldus Robert Playter, CEO van Boston Dynamics, in een persbericht. “Onze klanten willen betrouwbare gegevensverzameling op afgelegen, gevaarlijke en dynamische werkplekken. We hebben de nieuwe Spot-producten ontwikkeld met deze behoeften in gedachten.”

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden