28 oktober 2021 - 4 min leestijd

Teqram, Trumpf en LVD winnen BlechExpo Award

Teqram, Trumpf en LVD hebben deze week een BlechExpo Award. In de categorie vorm- en stanstechnologie won LVD met hun geautomatiseerde buigcel. Eerste plaats op het podium in de scheidings- en verbindingstechnologie was voor Trumpf, met hun EdgeLine Bevel, een lasersnijfunctie voor het maken van bevels en verzinkingen. De prijs voor de robotisering van handmatig slijp- en ontbraamwerk gaat naar de “EasyGrinder” van Teqram. 

De reden dat het Nederlandse Teqram het volgens de jury won van Heeseman (gecombineerde software en aggregaatoplossing voor het afronden van randen “KinematIQ en RUL”) en Coil DNA (webservice voor de identificatie van metalen onderdelen “coilDNA Code”) was dat jaarlijks wereldwijd miljoenen haakse slijpmachines voor de handmatige bewerking van laser-, plasma- en vlamgeslepen onderdelen worden verkocht. Maar handmatige verwerking is gewoon minder constant dan geautomatiseerde verwerking. Hier komt de “EasyGrinder” om de hoek kijken, hij robotiseert het slijpproces met handgereedschap. Tijdrovend programmeren is niet nodig, want Teqram heeft de software, de beeldverwerkingssystemen en de intelligente grijpers zo ontwikkeld dat ze dienen als het “brein, ogen en hand” van de robot. 

“EasyGrinder” kan zelfstandig gesneden onderdelen herkennen en verwerken zonder menselijke tussenkomst en kan ze herhaaldelijk verwerken zonder handmatige programmering. Dankzij het beeldverwerkingssysteem kunnen de onderdelen aan de robot worden gepresenteerd zoals op een bemande werkplek. Het is daarom niet nodig om speciale onderdelendragers te voorzien voor robothandling. Doordat de contouren van het product op zicht en aanraking te herkennen zijn, kan de robot zelfstandig flexibel op onderdelen reageren.

EdgeLine

EdgeLine Bevel van Trumpf is de eerste oplossing waarmee gebruikers de randen van onderdelen automatisch kunnen afschuinen op veel eenvoudigere, standaard typen lasersnijmachines. De technologie kan ook worden gebruikt om afschuiningen te maken op de binnencontouren van een onderdeel, waar handmatige haakse slijpers niet bij kunnen. “Dit is echt een unieke manier om downstreamprocessen in de plaatwerkproductieomgeving te elimineren. Het verhoogt de efficiëntie van de productielijnen van klanten en bevestigt de status van Trumpf als leverancier van oplossingen voor de gehele plaatwerkprocesketen”, zegt Trumpf-productmanager Patrick Schüle.

Naast het afschuinen, kan EdgeLine Bevel ook automatisch de verzinkingen maken die nodig zijn om onderdelen aan elkaar te schroeven, waardoor nog een ander stroomafwaarts proces wordt geëlimineerd. De technologie is geschikt voor alle bedrijven in de plaatbewerkingssector die verbindingsprocessen op de werkvloer toepassen of verzinkboren nodig hebben voor schroefverbindingen. “En dankzij de snelle en eenvoudige programmering is deze oplossing ook zinvol voor bedrijven die slechts af en toe onderdelen vervaardigen met afschuiningen en verzinkingen”, zegt Schüle. Trumpf lanceert de nieuwe technologie op Blechexpo voor de standaardversies van zijn TruLaser Series 3000 fiber en TruLaser Series 5000 fiber machines. Vanaf het voorjaar van 2022 kunnen bestaande eigenaren van de nieuwe generatie Trumpf-lasersnijmachines ook de EdgeLine Bevel-technologie retrofitten.

LVD

LVD’s nieuwe gerobotiseerde plooicel Ulti-Form gaat voor ultieme plooiproductiviteit en verwerkt vlot zowel kleine als grote series. De innovatie is genomineerd voor de Blechexpo Award 2021. Dankzij de krachtige, automatische programmering gaat Ulti-Form snel van “art to part”, van tekening naar afgewerkt stuk, en is er geen robot teaching vereist. Cadman-B berekent automatisch het optimale plooiprogramma en importeert alle plooigegevens in de robotsoftware Cadman-SIM. SIM berekent alle grijperposities en het snelste, botsingvrije robottraject en koppelt deze informatie terug naar B zodat de operator met slechts één programma hoeft te werken.

LVD’s universele grijper past voor verschillende geometrieën en past zich automatisch aan aan de afmetingen van het werkstuk. Dankzij dit slimme ontwerp is investeren in verschillende grijpers niet nodig en gaat geen tijd verloren aan grijperwissels.

Ulti-Form combineert een afkantpers 135 ton met ingebouwde gereedschapswisselaar met een industriële robot. De cel plooit stukken van 50 x 100 mm tot 1200 x 800 mm, met een gewicht tot 25 kg. Ulti-Form garandeert de hoeknauwkeurigheid dankzij LVD’s adaptieve plooisysteem EasyForm Laser en levert precieze plooiresultaten.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden