12 april 2022 - 2 min leestijd

Trumpf investeert nog eens 3,2 miljoen in de start-up Optimate

Trumpf investeert nog eens 3,2 miljoen euro in de start-up Optimate. Optimate biedt een softwareoplossing om het ontwerp van plaatwerkdelen te optimaliseren en kosten te besparen. Met het investeringsbedrag wil de start-up haar activiteiten in de plaatbewerkingsmarkt verder uitbouwen. 

“Optimate inspireert onze klanten en ook onze ontwerpers. We zien ook de groeiende behoefte aan digitale assistentiesystemen en cloudgebaseerde diensten in de industrie. Met de verdere investering in Optimate versnellen we deze verandering”, zegt Tom Schneider, algemeen directeur van Trumpf-bewerkingsmachines SE + Co. KG.

Het online platform Optimate biedt een op AI gebaseerde softwareoplossing die plaatwerkers en ontwerpers kunnen gebruiken om componenten te verbeteren, fouten te voorkomen en zo de productiekosten te verlagen. De Trumpf-dochter gebruikt hiervoor een zelf ontwikkeld algoritme en machine learning. De software van de start-up laat klanten bijvoorbeeld zien waar ze kunnen besparen op materiaal. Het repareert ontwerpfouten met een druk op de knop. Gebruikers kunnen dan het verbeterde CAD-bestand van het onderdeel downloaden en direct gebruiken. Optimate werkt momenteel aan een verdere uitbreiding van zijn software: in de toekomst zou het ook optimalisatiepotentieel voor complexere componenten moeten onthullen en kostbare productiestappen moeten besparen.

De start-up Optimate is in de zomer van 2020 afgesplitst van Trumpf. De oprichters waren oorspronkelijk werkzaam bij Trumpf en wisten hun idee succesvol uit te werken tot een businessmodel als onderdeel van het interne incubatorprogramma ‘Intertakers’. “De inter-enterprise was de ideale omgeving om ons idee verder te ontwikkelen en te valideren. Na de spin-off konden we direct aan de slag”, zegt Jonas Steiling, oprichter van Optimate. De start-up heeft nu zeven mensen in dienst en wil blijven groeien.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden