2 mei 2017 - 3 min leestijd

Vier nieuwe Smart Industry Fieldlabs

In september en oktober hebben vier Fieldlabs de status van aspirant Smart Industry Fieldlab verkregen. Dit zijn Thermoplasten Composites (TPC), Added, SMASH en Smart Base. Daarmee komt het totaal aantal Fieldlabs in de tweede tranche op 14. In 2015 werd van start gegaan met 10 Fieldlabs. Hiermee is een breed en hoogwaardig portfolio van Smart Industry Fieldlabs in ontwikkeling.

 

Op het moment dat de Fieldlabs hun financiering rond hebben en van start gaan, zullen deze een definitieve status ontvangen. Hieronder worden de vier nieuwe Fieldlabs kort omschreven.

 

TPC NL

Het ThermoPlastic Composites Center (TPC NL) in Enschede heeft in september de status van aspirant Smart Industry Fieldlab gekregen. Het TPC NL is voortgekomen uit de samenwerking tussen het TPRC (Research) Center waar o.a. TenCate, Boeiing en UTwente actief zijn, en het TPAC (Application Center) waar het TPRC in samenwerking met Saxion Hogeschool, toepassingsgericht onderzoek doet in samenwerking met het MKB. In het TPC NL worden alle aspecten van het ontwerpen en automatisch produceren van thermoplasten composieten onderzocht en onderwezen.

 

Added

Het Smart Industry Fieldlab Added maakt onderdeel uit van de nieuwe hightech campus die in Emmen wordt ontwikkeld als alternatief voor de sluiting van de armaturenfabriek van Philips. Added wordt opgezet als een basisfabriek, waar andere maakbedrijven hun productieproces op kunnen aansluiten. Added wordt daarmee een ‘open fabriek’ (shared facility). Het is de bedoeling dat er tenminste tien maakbedrijven uit binnen- en buitenland hun productie binnen Added gaan organiseren. Met Added wordt een formule ontwikkeld om de smart factory binnen handbereik van het MKB te brengen.

 

SMASH

100% voorspelbaar maken van het onderhoud van schepen. Dat is het doel van het Smart Industry Fieldlab SMASH (Smart Maintenance for Ships). Binnen het Fieldlab zal het beste dat Nederland te bieden heeft op het gebied van bouwen, in stand houden en opereren van schepen en kennis op het gebied van ‘condition based maintenance’, big data en internet of things bijeen worden gebracht. SMASH is na CAMINO al de tweede spin-off van het Fieldlab CAMPIONE en de verwachting is dat er nog zeker twee zullen volgen. Daarmee ontstaat een zeer krachtig netwerk van Fieldlabs op het gebied van slim onderhoud.

 

Smart Base

Het ministerie van Defensie gaat samen met bedrijven, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en kennisinstellingen een slimme basis ontwerpen. In een open innovatie omgeving worden producten en technologieën ontwikkeld waarmee een toekomstige basis snel en flexibel kan worden opgezet, die zelfvoorzienend is op het gebied van onder andere energie en leidt tot een “zero” logistieke footprint. Op basis van digitale simulatie zullen concrete oplossingen ontwikkeld en getest worden.

 

 

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden