29 januari 2020 - 3 min leestijd

3D-samenwerking neemt intrek op Brainport Industries Campus

AM-Flow, Additive Center en Marketiger, drie jonge bedrijven die actief zijn in de wereld van 3D-printtechnologie, gaan hun samenwerking intensiveren en nemen daarvoor hun intrek op Brainport Industries Campus​ (BIC). Het in Amsterdam gevestigde AM-Flow opent daarvoor een tweede vestiging in Eindhoven, Marketiger en Additive Center – beide nu al gevestigd in Eindhoven – verplaatsen al hun activiteiten naar BIC. Samen gaan ze op BIC bouwen aan een 3D-innovatiecenter.

De drie bedrijven verwachten met deze stap niet alleen de onderlinge samenwerking verder te intensiveren, maar ook voordeel te kunnen krijgen van de aanwezigheid van de andere huurders binnen BIC, zowel de bedrijven als de onderwijsinstellingen. Voor Ferdinand Gremmen, directeur ​SDK Vastgoed​ (Volkerwessels) en verantwoordelijk voor BIC, toont de komst van deze drie start-ups de aantrekkelijkheid van BIC aan voor zowel grote gevestigde bedrijven als voor de jongere ondernemingen. “Juist de combinatie van groot en klein zorgt ervoor dat ons ecosysteem in balans is, zeker ook dankzij de aanvulling daarop met onderwijsinstellingen. Iedere huurder heeft iets te bieden voor het geheel en samen leveren we de unieke kracht die BIC zo kenmerkt. Ik ben blij dat we dat met deze drie jonge bedrijven andermaal kunnen aantonen.”

 

Hotspot van Nederland

AM-Flow​ verwacht in Eindhoven naast de samenwerkingsvoordelen ook profijt te krijgen van de al aanwezige expertise op het gebied van robotica, vision software en andere elementen van industrie 4.0. “Brainport is op deze terreinen, maar zeker ook rond 3D-printing en additive manufacturing de hotspot van Nederland, misschien wel van Europa. En dat we op BIC kunnen samenwerken met partijen als Siemens maakt de overstap voor ons extra waardevol”, zegt Stefan Rink namens AM-Flow.

 

Dicht op de markt zitten

Voor ​Additive Center​, dat 3D-technologieën via advisering en productontwikkeling bereikbaar wil maken voor de industrie, ligt de uitdaging in het laagdrempelig beschikbaar maken van het aanbod. Maarten van Dijk: “Wij hebben dus een puur inhoudelijke reden om naar BIC te verhuizen: nergens zouden we zo dicht op de markt zitten als daar. Dit is de plek waar industrie, innovatie en opleidingen bij elkaar komen.” Additive Center ziet in de nieuwe samenwerking ook een kans om 3D-grondstoffen als kunststof – waar nu vooral mee gewerkt wordt – en metaal dichter bij elkaar te brengen.

 

Ruimte voor doorontwikkeling

Marketiger​ krijgt op Brainport Industries Campus de ruimte voor de doorontwikkeling. Maikel de Wit: “BIC kan onze groei faciliteren. Of het nu gaat om electra, de luchtafzuiging of het binnenrijden van nieuwe machines, op de campus krijgen we dat allemaal voor elkaar. En dat is hard nodig gezien onze groeiontwikkeling.” De Wit benadrukt dat succes voor hem een combinatie van de juiste technologie en de beste omstandigheden vereist. “Je kunt bij wijze van spreken de allersnelste printerkop maken, die krijgt pas waarde als ook zaken als postprocessing en marktbewerking kloppen. Met ons drieën in een omgeving als Brainport Industries Campus creëren we de best denkbare situatie om elkaar én het geheel succesvol te maken.”

De drie nieuwkomers zullen samen zo’n 200 vierkante meter gaan innemen op BIC; de verwachting is dat dat in de zomer al zal verdubbelen. Datzelfde geldt voor het personeelsbestand, dat van rond de tien mensen bij het begin snel moet gaan doorgroeien.

Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden