Een langgoedmagazijn is meer dan een handige manier om buizen, kokers en stafmateriaal makkelijker terug te vinden. Het is een cruciaal onderdeel van de automatisering van een verspaner. Efficiënter materiaalbeheer levert ruimtebesparing, meer veiligheid en tijdswinst op. “Dankzij goed voorraadbeheer heb je lagere operationele kosten en een verhoogde productiviteit.”
Aart Aalbers weet zeker dat iedereen in de metaalwereld het wel kent: op de werkvloer ligt heel veel materiaal op de grond. En onbewust is dat een groter probleem dan het op het eerste oog lijkt. Aalbers is directeur van aalbers|farina en kent het klappen van de zweep. Bij alle draaierijen ligt wel restmateriaal op een pallet op de grond of in een hoek. En niemand weet waar die delen liggen en welke het zijn. Want metaalbewerkers gebruiken niet altijd hele profielen. De reststukken moet je eigenlijk opslaan, maar dat gebeurt niet altijd.
“We liepen hier zelf ook tegenaan”, zegt hij. “Dat is de reden waarom we onze magazijnoplossingen hebben bedacht: om onze eigen voorraden inzichtelijk te krijgen. Dat werkte zo goed, dat we er een product van hebben kunnen maken.”
Aalbers|farina is een zusterbedrijf van het bekende Nederlandse metaalbedrijf aalbers|wico waarbij de opslagsystemen eigenlijk zijn ontwikkeld vanuit de eigen behoefte aan een efficiëntere manier om plaatmateriaal en langgoed op te slaan. Inmiddels telt het programma van aalbers|farina verschillende geautomatiseerde platen- en langgoedmagazijnen in diverse afmetingen.
Efficiënt
“We helpen grip te krijgen op de logistieke processen, dankzij innovatieve automatiseringsoplossingen”, zegt Aalbers. “We zijn goed in het opslaan van materialen, maar dat is niet het doel op zich. Het doel is om een proces van een klant te begrijpen en op basis daarvan een oplossing op maat te maken en te plaatsen.”
Efficiënt omgaan met restmateriaal is namelijk een belangrijke uitdaging in veel productiebedrijven. Dankzij de flexibele opbergmogelijkheden van de automatische langgoedmagazijnen kan zowel de voorraad als het restmateriaal netjes en overzichtelijk worden opgeslagen en worden opgevraagd. Dit helpt bedrijven niet alleen om materiaalverspilling tegen te gaan, maar ook om kosten te besparen en de opslagruimte optimaal te benutten.
Aalbers: “Het maximaliseren van de beschikbare ruimte is essentieel in elke werkplaats. De automatische langgoedmagazijnen zorgen voor een ruimtebesparing van maar liefst 64 procent, waardoor bedrijven het maximale rendement uit hun vierkante meters kunnen halen. Dit leidt tot lagere kosten en levert meer ruimte voor andere bedrijfsactiviteiten. Een mooi voorbeeld daarvan is Imminkhuizen Metaaltechniek uit Barneveld, dat 130 ton opslaat op circa 25 vierkante meter.”
Daarbij verhoogt goed omgaan met restmateriaal de veiligheid voor het personeel. De automatische langgoedmagazijnen verminderen het aantal heftruckbewegingen, wat het risico op ongevallen sterk verkleint. Het systeem brengt het gewenste materiaal automatisch op grijphoogte, wat ergonomische voordelen biedt en het werk voor personeel veiliger maakt. Tot slot is een van de grote voordelen van de automatische langgoedmagazijnen van aalbers|farina de korte gemiddelde terugverdientijd van slechts drie jaar. Door de efficiëntie in opslag en het gemak waarmee materialen toegankelijk worden, verdienen bedrijven snel hun investering terug. De tijdwinst, logistieke voordelen en ruimtebesparing dragen direct bij aan lagere operationele kosten en een verhoogde productiviteit.
Winst
“Je krijgt simpelweg grip op je logistiek. En daar kan je geld mee verdienen”, aldus Aalbers. Hij weet dat het optimaliseren van het materiaalbeheer met een langgoedmagazijn best een pittige klus is. Je moet namelijk alle materiaalgegevens in de software brengen om een actueel overzicht te kunnen krijgen. Als dat is gebeurd, merk je meteen de meerwaarde. De zoektijd naar materialen is flink verminderd. Maar ook het pakken en gebruiken van de verkeerde materialen is verleden tijd. Je kan zoeken op diverse parameters, zoals materiaalsoort, afmetingen en het soort profiel.
“Het is heel logisch. Bedrijven investeren veel geld in een draaibank, maar verwaarlozen waardevolle materialen op de vloer. Men denkt dat een verwerkingsmachine geld oplevert, maar de winst zit uiteindelijk in je logistiek.”
Op maat
Wat aalbers|farina doet, is meer dan alleen de boel opruimen. Elk bedrijf heeft een grote grijze voorraad. Nieuwe onderdelen weet iedereen wel te liggen. Maar wat gebeurt er met alle reststukken? Aalbers|farina heeft zich toegelegd op de slimme software om dit probleem op te lossen. De software werkt heel intuïtief en is gekoppeld aan het ERP-systeem. De materialen zijn op verschillende manieren geclassificeerd in het systeem, bijvoorbeeld op diameter, soort metaal of lengte. Via een touchscreen haal je je nodige materialen naar voren. Je gebruikt wat je nodig hebt en de reststukken gaan terug naar het magazijn. Het enige wat de gebruiker zelf hoeft te doen, is een mutatieformulier invullen. Dat blijkt heel laagdrempelig te werken.
Aalbers: “Onze aanpak vergt van ons dat we het proces van onze klanten begrijpen. Alleen dan kunnen we op maat maken en plaatsen. Dat betekent dat we kennis moeten hebben van de machines van de metaalbedrijven, of het nu om zaagmachines, AGV’s of een draaibank gaat. Dat zorgt voor zo’n logistieke sprong. Hierdoor kan je met minder mensen veel meer uit je fabriek krijgen en wordt er weer ouderwets geld verdiend.”
Vakmanschap versterkt door slimme automatisering en digitalisering. Dat stond centraal tijdens de zeventiende TechDemoweek, waarbij Cellro, Bendertechniek, Dormer Pramet, Mitutoyo …
FEDA en mede-organisator FPT houden op 4 september een uniek evenement in Amsterdam dat jonge engineers, professionals, innovators en branchegenoten …
De technologische industrie in Nederland speelt een steeds grotere rol in de Research & Development (R&D)-uitgaven van ons land. Waar …
Tijdens de Empack in de Brabanthallen in Den Bosch van 2 – 3 april 2025 zal Yaskawa met verschillende cobot …