30 juli 2021 - 1 min leestijd

Afzetprijzen machine-industrie licht gegroeid ten opzichte van vorig jaar

De afzetprijzen van de gehele Nederlandse industrie lagen in juni gemiddeld 12,6 procent hoger dan in juni 2020, meldt het CBS. Een maand eerder waren de producten van de industrie 13,2 procent duurder dan een jaar eerder. De prijsontwikkeling in de machine-industrie blijft hierbij achter: in juni waren de afzetprijzen er 1,1 procent hoger dan een jaar geleden.  

De gemiddelde ontwikkeling van de industriële afzetprijzen hangt volgens het CBS sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In juni 2021 kostte een vat ruwe North Sea Brent-olie bijna 61 euro, zo’n 69 procent meer dan een jaar eerder. Een gevolg is dat aardolieproducten in juni ruim 50 procent duurder waren dan in juni 2020. Ook in de chemische industrie is de invloed van de olieprijs zichtbaar: de afzetprijzen in deze industrie lagen in juni bijna 35 procent hoger dan een jaar eerder.
De prijsontwikkeling van aardolie heeft duidelijk minder invloed op andere industrieën. De afzetprijzen in de machine-industrie waren in juni ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder. In mei waren de afzetprijzen in deze industrie 0,6 procent hoger. De prijzen in de metaalproductenindustrie toonden een iets grotere toename: in juni lagen de afzetprijzen er 3,6 procent hoger dan in juni 2020.

Prijsontwikkeling in acht industrieën (Bron: CBS).
Deel dit artikel

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Meld je aan voor de wekelijkse nieuwsbrief van TechniShow met al het nieuws uit de productietechnologie!
Aanmelden